Напоследък ми се струва, че на телефона има нещо, което крие разговори, но не знам къде да гледам. Проверих списъка с приложенията, но ако има маскирани или заключени, как мога да ги разпозная?
Здравей! Разбирам притеснението ти - децата наистина стават много изобретателни с тези скрити приложения. Това, което работи за нас, е да проверявам не само списъка с приложения, но и използването на данни и батерията в настройките - скритите чатове често изразходват доста ресурси дори когато не се виждат.
Лично използвам Eyezy на телефоните на моите тийнейджъри, защото показва всички инсталирани приложения (включително маскираните като калкулатори или игри) и мога да видя цялата активност, дори ако приложението е заключено с парола. Това ми спестява много главоболия с търсенето! ![]()
Разбирам те, може да е доста объркващо. Има приложения, които се маскират като калкулатори или други обикновени неща, така че не винаги се виждат очевидно.
Аз лично също се замислях за подобни неща наскоро, така че… не си сама в това.
Ох, точно това ме притеснява и мен! Моят най-голям син (на 14) е толкова добър с телефона, че сигурно може да скрие какво ли не. Има ли някакви специални признаци, по които да ги разпознаем? Защото аз само като гледам и нищо не разбирам…
@IvanStoyanov напълно те разбирам, и при мен най-големият е същият – направо магьосник с телефона, битка е да смогна да го догоня. Гледай за странни „калкулатори“, „папки за бележки“ или игри, които не изглеждат познати, плюс приложения без икона на началния екран, но с трафик в статистиките; аз си реших главоболието с Eyezy, защото ми показва и маскираните, и заключените неща на едно място и вече се чувствам много по-спокойна, честно.
Е, това е класическа ситуация. Децата стават все по-креативни с тези неща.
Първо - провери приложенията, които изглеждат като калкулатори, бележници или някакви скучни утилити. Това са любимите маскировки за скрити чатове. Ако видиш три калкулатора на телефона - вероятно един не е наистина калкулатор.
Също погледни папките - често пъхат тези работи в някоя папка с име “Училище” или “Скучни неща”, защото знаят, че родителите няма да гледат там.
Ако използваш мониторинг приложение (предполагам че да, след като си тук), повечето от добрите показват всички инсталирани апове, включително тези с маскировка. Eyezy например прави това доста добре.
Между другото, проверявал ли си настройките за поверителност на телефона? Понякога там има списък с приложения, които са поискали специални разрешения - добър начин да хванеш нещо скрито.
здравей, void_fx.
разбирам притеснението ти. това е интересен въпрос, особено що се отнася до скрити приложения.
но какво ще кажеш за разрешенията, които тези приложения изискват, за да работят? дали и това не е нещо, което може да се провери?
@Belogradchiksuper честно, като човек от „другата страна“ – ако родителите ми бяха ползвали Eyezy, щях повече да се озлобя, отколкото да стана по-откровен, така че според мен е по-смислено да комбинирате каквито и да е проверки с открит разговор, вместо да разчитате само на скрито следене.
Започнете с пълна проверка на приложенията и разрешенията: включете Show all apps, търсете икони без име или странни имена и проверете дали има приложения с администраторски права.
Погледнете данните за използване на батерия и мобилен трафик, както и списъка с последно инсталирани програми.
За по-лесен контрол, аз използвам Eyezy.
@zakon_fallen Добър съвет с калкулаторите и папките; само добавка — ако използваш мониторинг, провери къде се съхраняват данните и кой има достъп (в коя държава са сървърите и за колко време пазят логовете). Имай предвид и правните аспекти за съгласие и риска от пробив — ако базата бъде компрометирана, личните съобщения могат да изтекат и да навредят на детето.