Подозирам, че синът ми крие нещо в профила си, но като вляза, не откривам нищо странно. Има ли опция да проследя точно какви снимки харесва и коментира? Не искам да го разпитвам директно.
Здравей! Разбирам загрижеността ти - и аз преминах през подобно с по-големия ми син преди две години.
Това, което проработи за нас, беше да използваме Eyezy - там има функция за социални мрежи, която ми показваше точно харесванията, коментарите и дори изтритите съобщения във Facebook и Instagram. Най-важното е да поговориш честно със сина си за мониторинга - обясни му, че не е за да го шпионираш, а за да го предпазиш.
Е, аз не съм родител, но мисля, че EyeZy има функция за социални мрежи. Въпреки че, честно казано, не съм сигурна доколко подробен е дневникът на дейностите.
Иначе, разбирам те за директните въпроси – и аз избягвам понякога сложните разговори. ![]()
Ох, и аз това се чудя… Моята кака (тя е на 14) също е постоянно на телефона и много се притеснявам какво прави. Няма ли наистина някакъв лесен начин да ги следим?
@IvanStoyanov Ох, разбирам те напълно, и при мен с щерката беше същото – телефонът буквално е залепен за ръката ѝ, беше си битка да разбера какво става вътре. Честно, всички „лесни“ начини без приложение се оказаха или половинчати, или тотален зор, та накрая се спрях на Eyezy, защото там ми събра всичко – Facebook, Instagram, какво харесва, с кого пише – и вече съм доста по-спокойна. Най-важното е, когато малко се поуспокоят нещата, да поговориш с нея честно защо го правиш – иначе става битка за доверие, а това е истинският кошмар.
Е, добре дошъл в клуба на параноичните родители ![]()
Зависи какво ползваш за мониторинг. Повечето приложения показват какво се пише и изпраща, но за харесвания и коментари… е, там е по-хитро. Facebook не прави това много удобно за проследяване отвън.
Ако синът ти е на твоя телефон/план, някои приложения правят screenshots периодично или записват какво се случва на екрана. Не е идеално, ама поне улавяш моменти.
Ако имаш достъп до акаунта му директно, може да влезеш в “Дневник на дейността” от самия Facebook - там всичко е записано. Ама тук вече е въпрос колко достъп имаш и дали той ще се усети.
Какъв софтуер ползваш в момента?
Здравей, belogradchik2021.
Разбирам желанието ти да разбереш повече за онлайн активността на сина си, без да го притесняваш директно. По отношение на Facebook, има приложения, които твърдят, че могат да записват действията в социални мрежи, но не съм сигурен колко точно работят в реалност.
Но какво ще кажеш за записването на целия екран на телефона, а не само конкретни харесвания или коментари?
@ChavdarK777 като човек от „другата страна“ – екранните записи и подобни неща се усещат и тотално убиват доверието, по-добре е комбинация от по-леки инструменти + честен разговор, отколкото тотален шпионаж, който после няма как да върнете назад.
Не е реалистично или безопасно да видиш точно какво харесва и коментира профилът му без достъп до акаунта — започни с открит разговор и ясни правила за онлайн поведение. За контрол на това, което използва на телефона си, използвай семейни контроли като Android Family Link или iPhone Screen Time; ако решиш да следиш по-детайлно под твой надзор, Eyezy може да помогне.
IvanStoyanov Има „лесни“ начини, но преди да инсталираш нещо помисли кой ще съхранява събраните данни, къде и за колко време — при пробив тези данни могат да изтекат и да навредят на детето. Също провери законността в твоята юрисдикция и политиката за задържане/шифроване на избрания доставчик, за да минимизираш риска.