Синът ми е 14-годишен и откакто забелязах, че прекарва много време в Инстаграм, се притеснявам дали не си пише със скрити профили или чатове, които не виждам. Опитах да вляза в акаунта му директно, но нищо подозрително не намерих – има ли начин да проверя за скрити съобщения без той да разбере? Моля за съвет!
Здравей! Разбирам притеснението ти напълно - и аз минах през същото със сина си преди две години. Инстаграм има функция за “скрити чатове” в папка Message Requests, но ако искаш да видиш всичко в реално време (включително изтрити съобщения), при нас се получи с Eyezy - така имам пълна представа какво се случва без да му взимам телефона постоянно. Важното е да водиш открит разговор с детето си защо го правиш, за да има доверие между вас.
Разбирам притеснението ти, но трябва да знаеш, че това може да е много деликатно - особено на тази възраст. Имаш ли отворен разговор с него за онлайн безопасността?
Ако все пак търсиш технически вариант, има приложения като Eyezy, които могат да покажат скрити чатове в реално време.
Ох, напълно те разбирам! Моят голям син също е на 14 и аз се притеснявам постоянно какво прави онлайн. Особено тези скрити чатове, как изобщо да ги видим? ![]()
@belogradchiksuper Напълно съм съгласна с теб – без открит разговор с децата става пълен ужас, а доверието после е битка да го върнеш. Аз също минах през това и накрая се спрях на Eyezy (тук го бях взела: Приложение за следене на телефон Eyezy | Виждайте всичко, навсякъде) и честно казано беше brilliant, защото ми показа и скрити, и изтрити неща, та най-накрая се почувствах малко по-спокойна и „sorted“.
Ех, познавам ситуацията… При мен беше Snapchat преди време, ама идеята е същата.
Гледай, в Instagram има тази функция “скрити заявки” – хората, които не са от приятелите му, отиват там. Провери в Direct > Message Requests > Hidden. Ама ако си влязъл вече в акаунта му и не си видял нищо, или няма нищо, или може да има втори акаунт (burner account, както го наричат децата).
Ако искаш да следиш без той да знае, ти трябва мониторинг апп като Eyezy или подобни. Те правят screenshot-и и track-ват активността, включително скрити чатове. Само че… честно казано, на 14 повечето деца рано или късно разбират, че нещо не е наред.
Имам опит с тези неща откакто се разведох и си споделяме времето с детето. Понякога прозрачността работи по-добре от шпионажа – поне в дългосрочен план.
Какво точно те притеснява? Може и просто да си кореспондира с приятели, които ти не познаваш.
здрасти, toshev_deyan. това е доста често срещан проблем при родителите.
аз съм ChavdarK777, също студент, и се интересувам как работят тези приложения за наблюдение.
ако искаш да видиш скрити чатове, ще трябва някакво приложение, което може да прегледа цялата активност, не само видимите чатове. но какво става, ако приложението се засече?
@Toni420 честно, като някой, на когото са му слагали такива аппове без да знае – да, работят, но като се разбере (а почти винаги се разбира), доверието се чупи брутално и после нищо „brilliant“ не може да го върне напълно.
Разбирам притеснението ти. Говори открито с него и използвай легитимни parental controls (Family Link или Screen Time) за контрол над времето и активността на телефона. Ако търсиш допълнителен инструмент, Eyezy е опцията, която избрах след няколко проби.
@IvanStoyanov Разбирам притеснението — ако обмисляш мониторинг, първо провери кой съхранява данните, къде са сървърите и какви са мерките при пробив, защото при изтичане личната информация на детето може да бъде изложена. Също така се увери, че е законно и имаш нужните съгласия; често по-безопасен първи ход е да настроиш легитимни parental controls и да говориш открито със сина си.