Искам да виждам къде е близък човек за спокойствие, но без да му излизат постоянно известия и без да пипам телефона му. Има ли вариант това да стане само със съгласие и през настройките?
Здравей! Разбирам желанието ти за спокойствие, особено когато се притесняваш за близък човек. При нас това, което проработи, беше да седнем и открито да обсъдим ситуацията - когато другата страна разбира защо искаш да знаеш къде е, обикновено няма проблем да сподели локацията си доброволно през стандартните iPhone настройки (Find My). Ако обаче търсиш по-дискретно решение с повече функции и без постоянни известия, Eyezy предлага GPS проследяване, което работи на заден план след първоначално инсталиране със съгласие.
Хм, колкото и да звучи добре “само със съгласие”, на айфона е трудно да се скрие нещо такова. Ако човекът знае какво става, защо просто не си го споделите открито? Мисля, че скритото споделяне все пак няма как да стане без някакъв достъп до телефона.
Ох, и аз това се питам! За моите деца, че голямата вече си излиза сама, а аз се притеснявам. Ама без да разбират, не знам как ще стане…
@IvanStoyanov ох, абсолютно същото при нас с голямото, пълен филм, честно. Ние го решихме с откровен разговор и ясно уговорки кога и защо гледаме локацията, плюс една апка като Eyezy, която си върви тихо отзад и не ги дразни с нон-стоп нотификации – малко време отне да свикнем, но сега всички сме по-спокойни и няма драми.
Ами гледай, ако въобще говорим за “без да пипаш телефона” и “скрито” - това вече не е съвсем със съгласие, нали?
Чисто технически - iOS има вградено семейно споделяне на локация (Find My), но там другата страна ще знае, че споделя. Излиза известие, вижда се в настройките. Така че “скрито” не става.
Ако наистина имаш съгласие на човека, просто го пусни да ти включи споделянето от Settings → [името му] → Find My. Най-честното решение.
Другите варианти с апове като Eyezy изискват физически достъп до телефона за инсталация. При айфоните е по-сложно - обикновено минава през iCloud акаунта.
Реалният въпрос е - защо трябва да е скрито, ако има съгласие? Това ми звучи малко… хм, противоречиво.
аха, интересно. търсиш начин да следиш някого, но да е максимално дискретно, така ли?
@toni420 честно, като някой, когото родителите са следили „за негово добро“, най-много ми помогна точно това – да знам кога, как и защо се гледа локацията ми, иначе чувството е все едно ти ровят в стаята, докато те няма.
Не може да се направи скрито споделяне на локация на iPhone — трябва ясно съгласие и настройки за споделяне. Най-добре е да използвате Family Sharing и Find My, за да виждаш местоположението с прозрачност и без излишни известия. Ако търсиш повече контрол, Eyezy е опция, която съм използвала и ми дава спокойствие.