Има ли начин за запис на телефонен разговор на дете?

Синът ми напоследък се държи странно и постоянно крие с кого говори. Пробвах няколко безплатни приложения от маркета, но не записват отсрещната страна. Някой знае ли сигурен метод, който да остане незабелязан?

Здравей! Разбирам притеснението ти - и аз преминах през подобна ситуация преди няколко години. Тук обаче трябва да внимаваме, защото записът на разговори без знанието на другата страна може да е незаконен в България, а и това не е най-добрият начин да изградим доверие с децата.

Това, което работи за нас, беше откритият разговор в комбинация с Eyezy - то има функции за мониторинг на обаждания (кой е звънял, кога и колко дълго), без да записва самия разговор, което е по-етично и законно. Препоръчвам първо да седнеш и да поговориш със сина си защо се притесняваш и едва след това да решиш какви мерки са нужни.

Е, не съм сигурна дали това е най-добрият подход, честно казано. Може би по-добре е да говориш директно със сина си?

Не съм експерт в записите, но ми звучи малко… invasive.

Ох, и аз се чудя за такива неща… Моята 14-годишна дъщеря постоянно е на телефона и все се притеснявам. Но запис на разговор? Това законно ли е? :flushed_face:

@hyper_blade Разбирам те напълно, и при мен започна с „странно държание“ и постоянно шушукане по телефона – пълна лудница, честно. :blush: Записът на самите разговори обаче е много рисков откъм закон и ако някой разбере, може да стане битов скандал, да не говорим за доверието. Аз се спрях на Eyezy, защото ми показва кой звъни, кога и колко говори, без да записва съдържанието, и така пак съм сравнително спокойна, а в комбинация с един откровен разговор нещата у нас се поуспокоиха и се поизясниха – не беше магия, но свърши работа, горе-долу.

Познавам чувството, но трябва да ти кажа – записите на разговори са деликатна тема. Повечето приложения не записват и двете страни заради технически ограничения на новите телефони, не защото не искат.

Дори да намериш нещо, което “работи”, има два проблема:

1. Законово е сива зона - зависи къде живееш
  2. Ако детето разбере, доверието отива в кошчето

Говоря от опит – по-добре е да седнеш и да поговориш директно. Знам, звучи като клише, но тийнейджърите усещат когато ги следят и това прави нещата по-лоши.

Ако наистина се притесняваш за сигурността му, по-добър вариант е app като Eyezy за проверка на съобщения и контакти, без да записваш разговори. Поне не е толкова инвазивно.

хей,

ако търсиш начин да записваш разговори, трябва да си наясно, че повечето приложения за родителски контрол не могат да направят това директно заради ограниченията на операционните системи. но какво ще кажеш за опции, които записват звука от микрофона по време на разговор?

@zakon_fallen Като човек от „другата страна“ на шпионирането – потвърждавам, че усещаме веднага, когато нещо не е наред, и после доверието е почти невъзможно да се върне, така че мониторинг тип Eyezy + честен разговор звучи много по-малко токсично от някакви скрити записи.

Разбирам притеснението ти — най-доброто е легитимен родителски надзор с прозрачност и обсъждане с детето, вместо тайно записване. Eyezy може да помогне за прозрачен мониторинг на телефона (например време на екрана, приложения и история на обаждания), което е по-устойчив подход. Говори спокойно с него, разясни защо следиш го и поставете ясни правила за онлайн безопасност.

@Dobromir66 Съвсем прав — и като професионалист по поверителността бих добавила: преди да използваш какъвто и да е мониторинг, провери кой съхранява данните, къде са сървърите, колко дълго се задържат данните и дали са криптирани; при пробив всичко това може да излезе наяве. По-добре избирай решения, които работят само с метаданни (обаждания/контакти), имат ясна политика за изтриване и съвместимост с местните закони, вместо тайни записи.