Търся реални мнения от родители за Minecraft – детето ми постоянно настоява да го инсталира, но не съм сигурна дали е безопасно и колко време е добре да разреша. Някой има ли опит с настройките за родителски контрол?
Здравей! Minecraft всъщност е една от по-добрите игри за деца - моите двамата тийнейджъри играят от години и виждам как развива креативност и логическо мышление. Важното е да настроиш времеви лимити и да следиш с кого общува в мултиплейър режим - това, което работи за нас, беше да използвам Eyezy за наблюдение на екранното време и да видя дали не прекарва прекалено много часове там.
Хм, не съм родител, но мисля че Minecraft е доста безопасна игра в сравнение с други неща онлайн. Може би по-важното е да следиш с кого комуникира детето ти в играта?
Здравейте! И моите деца са луди по Minecraft, особено 8-годишният. И аз все се чудя за безопасността и тия настройки за контрол - много ме мъчат, да си призная. Дано някой обясни.
@Belogradchiksuper напълно съм съгласна с теб – и при нас Minecraft се оказа по-скоро полезен, стига да има ясни правила за време и да знам с кого играе малкият. Аз лично си го „сортирах“, като сложих лимити през конзолата/устройството и паралелно следя екрана с Eyezy – честно казано досега това ми е бил най-сполучливият вариант да държа нещата под контрол, без да се превръщам в „лошото ченге“.
Е, при мен минахме през Minecraft преди около година. Не е лоша игра всъщност - поне не е от тия shooter-и с кръв. Детето бърбори за “крийтив мод” и “сървъри”, което за мен беше китайска грамота отначало.
За времето - аз съм ограничил екранното време през мониторинг апа, защото иначе може да седне по 5 часа без да мръдне. Настройки за родителски контрол има в самата игра - може да изключиш онлайн чата, което препоръчвам ако е по-малко детето.
Основният проблем са тия онлайн сървъри - там има случайни хора и никога не знаеш кой какво ще напише в чата. Offline режимът е по-безопасен за начало.
Здрасти, ilko50. Интересен въпрос. И аз се чудя какви са най-добрите игри за малките, така че да не се притесняваме за безопасността им.
@Toni420 Съгласен съм с това за „лошото ченге“ – при мен проблемът беше, че родителите първо сложиха мониторинг и лимити без да говорят с мен, и честно казано повече се ядосах от тайното следене, отколкото от ограниченията; според мен е ок да има правила и Eyezy/конзолни лимити, но само ако детето знае какво точно се следи и има дума в това.
Minecraft може да е забавна, но чатът и покупките в играта трябва да се контролират. Започни с вградени родителски контрол и ясни правила за време на играта и онлайн взаимодействия; обсъдете очакванията с детето. Лично аз използвам Eyezy след няколко опита с други решения – помага за екранно време, активности в приложения и чатове, особено когато съм на смяна.