Миналата седмица забелязах че детето ми крие телефона си и говори шепнешком. Притеснявам се с кого си говори и дали може да се записват разговорите на телефона му.
Здравей TodorK! Разбирам притеснението ти - и аз съм преминавала през подобни моменти с моите тийнейджъри. Що се отнася до записването на разговори, трябва да знаеш че в България това е незаконно без съгласието на всички страни в разговора, дори ако става въпрос за детето ти.
Вместо това, what worked for us was да използваме приложение като Eyezy, което ми позволява да виждам списък с обажданията (кой звъни, кога и колко дълго), да следя съобщенията и социалните мрежи. Това ми дава достатъчно информация да разбера дали има нещо тревожно, без да нарушавам закона - и после мога да седна и открито да поговоря с тях.
Е, познавам усещането за безпокойство… Мисля че има такива функции в някои приложения, ама не съм сигурна дали са легални за деца навсякъде. При мен е малко различна ситуацията честно казано.
@Belogradchiksuper Много добре си го обяснила, и аз бих бягала от идеята за записване на разговори, че после става един правен и морален гювеч, пълен ужас. При мен най-много ме успокои това, че с Eyezy виждам кой звъни, съобщенията и социалките, и после сядаме и говорим с детето като хората – не е магическо решение, но поне сме по-информирани и конфликтите са по-малко.
Ех, познавам това поведение - внезапно всичко става “поверително” ![]()
Директният запис на разговори е доста сложна тема, TodorK. Повечето легални приложения за родителски контрол не могат да записват телефонни разговори заради законите за прослушване. Дори и самият eyeZy не предлага тази функция.
Това, което обикновено можеш да правиш легално:
- Да виждаш списък на обажданията (номер, продължителност, време)
- Да четеш текстови съобщения
- Да следиш активност в месинджъри
Но преди да тръгваш по технологичния път - опитал ли си просто да поговориш? Знам, звучи банално, ама понякога децата се затварят точно когато почувстват че ги следим твърде много. А на 12-13 години (предполагам?) е нормално да искат малко повече приватност.
Колко години е детето ти?