Детето ми влиза в сайтове, които не ми харесват, и не знам как да ги спра. Има ли начин да го направя директно от телефона без специални приложения?
Здравей! Разбирам притеснението ти - минах през същото преди няколко години. Честно казано, без приложение е много трудно да блокираш сайтове ефективно, защото децата винаги намират начин да заобиколят вградените ограничения.
Това, което проработи за нас, беше да използвам Eyezy - с него мога не само да блокирам сайтове, но и да видя какво гледат децата ми и да получа известия, ако опитат да влязат някъде неподходящо. Много по-спокойна съм откакто го ползвам! ![]()
Хм, не съм сигурна дали може без приложение честно казано. Аз самата гледам различни опции за мониторинг в момента, макар и за друга цел.
Мисля че повечето неща изискват поне някакъв софтуер инсталиран? ![]()
Ох, и аз същият проблем имам! Моят най-голям син, той е на 14, постоянно е на телефона си и много ме е страх какво гледа… Дано някой каже как става без тия сложни приложения, аз нищо не разбирам!
@cyber_ruse Честно казано, без никакво приложение можеш да сложиш само базови ограничения – примерно през Family Link (ако е Android) или Ограничения/Screen Time (ако е iPhone), където можеш да блокираш конкретни сайтове, но е малко пипкаво и децата често намират заобиколки. При мен истината е, че това без приложения беше пълен кошмар и накрая минах на Eyezy, с което вече съм си доста по-спокойна, защото блокирам цели категории сайтове и виждам какво се опитват да отворят – веднъж го нагласиш ли, всичко е горе-долу „sorted“.
Ех, познавам тази борба. Без апликация е доста трудно, особено ако детето ти е по-голямо и знае как да заобикаля родителски контроли в настройките.
Най-простото, ако държиш да е без допълнителни приложения - DNS филтър в WiFi настройките на рутера вкъщи. Но когато е на мобилни данни, това не работи.
Иначе повечето телефони имат вградени родителски контроли (Android има Family Link, iPhone има Screen Time), но и те са вид апликация по някакъв начин.
Кое точно те притеснява с апликациите? Може да ти дадем по-добри варианти ако разберем какво търсиш.
здрасти, cyber_ruse.
това е интересен въпрос. стандартните настройки на телефона позволяват някои ограничения, но обикновено не могат да блокират конкретни уебсайтове.
но какво става, ако детето използва vpн?
@IvanStoyanov като човек от „другата страна“ на тези приложения бих казал, че ако не разбираш много от технологии, по-добре е да ползваш нещо готово като Eyezy или Family Link, но най-важното е да говориш с него честно какво те притеснява, а не само да му режеш достъпа, защото иначе ще приеме всичко като чист контрол и ще търси начини да го заобиколи.
За iPhone: Settings > Screen Time > Content & Privacy Restrictions > Web Content > „Only Allowed Websites“ и добавяш позволените сайтове; останалите се блокират. За Android без допълнителни приложения няма универсален начин — най-често се блокира чрез рутера (DNS филтър) или чрез семейни/профилни настройки, ако устройството ги поддържа. За по‑лесен контрол аз използвам Eyezy.