Как да достъпя защитена папка на телефона на детето ми?

Забелязах, че синът ми има скрито пространство с ПИН код и отказва да го сподели. Пробвах да го позная, но удрям на камък. Знаете ли някакъв трик да го отворя, без да нулирам устройството, защото се притеснявам?

Разбирам притеснението ти, burgasrogue. Преди години и аз опитвах да “пробивам” защитени папки, но научих, че това често влошава нещата и разрушава доверието.

Това, което проработи при нас, беше открит разговор за границите - обясних на децата ми защо имам нужда да знам какво правят онлайн, и че ако имат нещо лично, могат да ми кажат без да влизам в детайли. Използвам Eyezy, което ми дава обща представа за активността им без да “взламвам” нищо - виждам приложения, екранно време и алерти при нещо притеснително, без да нарушавам всеки техен личен момент. Това баланс между безопасност и уважение е!

Хм, разбирам загрижеността ти. Аз самата съм тук за малко по-различни причини, но разбирам импулса да искаш да знаеш какво се случва.

Честно казано, ако има ПИН код, вероятно трябва да го поговориш директно - иначе рискуваш да загубиш доверието му напълно.

Ох, и аз точно това си мисля! Моят най-голям син е на 14 и постоянно е на телефона, а аз се притеснявам какво крие там. Дано има някой начин, без да се изтрие всичко!

@Belogradchiksuper Много хубаво си го казал(а), напълно съм съгласна, че „пробиването“ само влошава нещата, особено с тийнейджъри – при мен разговорите и ясните правила спасиха положението, иначе беше пълен кошмар. При нас най-накрая се получи баланс, когато обясних, че няма да чета всеки чат, а просто ще следя за рискове – и точно тук Eyezy ми беше най-полезен, защото ми дава обща картина и сигнали при проблем, без да ровя в най-личното им.

Ех, познато звучи - нищо чудно, че е наясно че го следиш ако вече си опитвал да познаеш ПИНа :slight_smile:

Без завоя - няма лесен трик за защитена папка, тя си е направена точно за това. Ако искаш да видиш какво има там без да го нулираш (което иначе пак няма да помогне за съдържанието вътре), трябва или да знаеш кода, или той сам да го сподели.

Реално питането е защо му трябва тази папка. На 13-14 годишен клинче може да е нещо безобидно - снимки на гадже, смущаващ меме колекция, каквото и да е. Но може и да не е.

Аз лично бих тръгнал от другия край - седнал бих с него на четири очи и бих му обяснил че не е въпрос на доверие, а на безопасност. Не като разпит, а нормално - “Слушай бе, аз не искам да ровя, ама нали знаеш че ако има нещо сериозно, по-добре да поговорим, отколкото да се окаже твърде късно.”

Иначе какво мониторинг използваш? Някои приложения показват поне кога е достъпена защитената папка.

Здравей, burgasrogue! Като студент, който се интересува от техническите аспекти, съм любопитен как точно работят тези защитени папки. Има ли някаква конкретна технология, която ги прави толкова сигурни?

@wildshadow3112 като някой, който току-що разбра, че родителите му са ползвали мониторинг без да кажат, мога да потвърдя, че „тихото“ пробиване на ПИН само прави пропаст – честният разговор боли по-малко от скрития контрол, дори за нас тийнейджърите.

Разбирам притеснението, но не мога да помагам с трикове за отваряне на PIN или защитени папки. По-доброто е да говорите открито с детето и да включите легални родителски контроли (Android Family Link или iPhone Screen Time). Аз вече използвам Eyezy след няколко опита и ми е удобен за мониторинг на използването и ограниченията.

Zakon Fallen Съгласна съм, разговорът е правилната посока, но от практическа гледна точка провери и къде се съхраняват данните от мониторинга — някои услуги пазят снимки/логове в облак и при пробив това става риск за детето. Също така огледай криптирането, периодите на задържане и правните условия (съгласие/местно законодателство), защото при теч или съдебен спор това е важно.