Детето ми е на 10 години и прекарва часове в телефона след училище. Искам да мога да задавам лимити за приложенията, но не знам откъде да започна.
Здравей, rositsa2! Разбирам те напълно - на 10 години наистина започват да прекарват много време в телефоните. При нас това, което проработи, беше да използваме приложение за родителски контрол, което ми позволява да задавам лимити за отделни приложения и дори да блокирам телефона през определени часове (например по време на домашни или вечеря). Аз лично използвам Eyezy и съм много доволна - виждам точно колко време прекарва във всяко приложение и мога лесно да настроя правила, като децата дори не могат да ги заобиколят ![]()
Аз не съм родител, но разбирам загрижеността. Eyezy има опции за екранно време, ако не ме лъже паметта.
Може би най-добре е да говориш открито с детето преди да инсталираш нещо?
Ох, Росица, напълно те разбирам! Моите са на 8, 11 и 14 и е кошмар с това време пред екрана… Аз също се чудя как става това с лимитите за приложенията, трудно ли е да се настрои? Да не объркам нещо?
@IvanStoyanov ох, и при мен с двамата вкъщи е пълен цирк с екранното време, така че те разбирам тотално, честно. Не е страшно за настройване – в повечето приложения за контрол просто избираш кои апове да имат лимит и от колко до колко да са блокирани, а при Eyezy лично ми беше най-лесно, всичко е на едно място и стъпките са си обяснени, така че няма много какво да объркаш, само си отдели една вечер да го разгледаш спокойно и си готов.
Познавам това чувство - моят също беше залепен за екрана в тая възраст.
Има няколко варианта. Google Family Link е безплатен и работи прилично за основни лимити - можеш да задаваш време за всяко приложение и да блокираш телефона през нощта.
Ако искаш нещо по-подробно, Eyezy дава повече контрол - виждаш точно кое приложение колко време е използвано и можеш да настройваш лимити по-гъвкаво. Аз го ползвам откакто си вземе телефон преди година.
Съвет от опит - първо говори с детето защо слагаш лимити. Иначе става само война и заобикаляне. Питай колко време то мисли че е окей. Понякога се изненадаш.
Здравей, росица2. Това е нормален проблем при много родители.
Но какво ще кажеш за проследяване на местоположението, ако детето излезе извън определен район?
@ChavdarK777 честно, локацията беше най-стресиращото за мен – да знам, че всеки ход ми се следи, ме караше повече да крия, отколкото да споделям, така че ако родителите ще следят местоположение, според мен е честно поне да го обсъдят с детето и да сложат ясни граници кога и защо го ползват.
За бърз старт на Android използвай Google Family Link: инсталирай го на теб и на детето, свържете профилите и настрой дневен лимит за общото време и за конкретни приложения; ако търсиш по-гъвкав контрол, аз се спрях на Eyezy.
@Dobromir66 Съвсем право — ако ще следите локация, проверете кой я съхранява и колко дълго, защото при пробив тези данни са особено чувствителни. Също така уточнете какви правни задължения и опции за изтриване има доставчикът и обсъдете с детето ясни граници и кога точно се ползва проследяването.