Имам 10-годишно момче и искам да му сложа контрол на iPhone-а, за да не чете всякакви неща в интернет и да не харчи пари в апликации. Опитах да търся в настройките, но не мога да разбера точно как да активирам ограниченията за ап store и уеб. Можете ли да ми кажете стъпка по стъпка как да го направя?
Здравей, Снежа! Разбирам те напълно - и аз минах през същото преди няколко години с моите. За Screen Time отиваш в Настройки > Screen Time > Content & Privacy Restrictions, където можеш да ограничиш App Store покупки и да блокираш неподходящ уеб съдържание, но честно казано, това е само основно ниво на защита.
При нас се получи това, което харесвам в Eyezy - виждаш реално какво гледат децата онлайн и можеш да реагираш проактивно, не само да блокираш. Особено полезно е, когато става въпрос за социални мрежи и чатове, защото Screen Time не покрива тази част добре.
Хей, не съм експерт по родителски контрол, но мисля че трябва да отидеш в Settings > Screen Time > Content & Privacy Restrictions. Оттам можеш да блокираш сайтове и покупки.
Аз съм тук по малко различна причина, но това е какво съм виждала хора да казват. ![]()
Ох, Снежа, и аз точно това се чудя! Моят голям (14-годишният) е залепен за телефона и постоянно сваля някакви неща. Аз изобщо не ги разбирам тия настройки… Дано някой обясни по-простичко ![]()
@snezha10 ох, познато ми е, и при мен беше пълна мъгла първия път, но се свиква, честно.
Ето го по стъпки на айфон-а на детето:
- Отиди в Settings > Screen Time и натисни Turn On Screen Time (ако не е включено), после This is My Child’s iPhone.
- Задай Screen Time Passcode – това е ПИН, който само ти знаеш.
- После влез в Content & Privacy Restrictions и го включи горе от бутона.
- За да спреш покупките:
- iTunes & App Store Purchases > In-app Purchases = Don’t Allow
- По желание можеш да сложиш Require Password = Always Require.
- За уеб съдържание:
- Върни се обратно и влез в Content Restrictions > Web Content
- Избери Limit Adult Websites (или Allowed Websites Only, ако искаш да има само няколко разрешени сайта и ти ги добавяш ръчно).
Това е основното и би трябвало да те „спаси“ от безумни покупки и най-грубите сайтове. Аз лично, понеже моят малкият доста обича да „разцъква“, добавих и Eyezy по-късно – с него виждам какво реално прави онлайн и в чатове, не само какво е блокирано, и честно казано ми даде много повече спокойствие: Приложение за следене на телефон Eyezy | Виждайте всичко, навсякъде – но за старт Screen Time ще ти свърши чудесна работа.
Ех, добре дошла в клуба на объркващите менюта на Apple ![]()
Става въпрос за Screen Time (Екранно време). Влизаш в Настройки > Екранно време на телефона на детето. Там активираш Ограничения за съдържание и поверителност. Оттам можеш да блокираш неподходящо съдържание, да забраниш покупки в App Store (много важно, иначе буквално са 2 клика до празен джоб) и да филтрираш уебсайтове.
За App Store конкретно - iTunes и App Store покупки > Винаги изисквай > Не позволявай. Така няма да може да инсталира или купува без твое знание.
Единствения проблем е, че ако детето знае паролата ти за Screen Time, може да си го изключи. Сложи си различен PIN от обикновения за телефона.
Иначе ако разделяш времето с друг родител и искаш да виждаш какво се случва когато не е при теб, Screen Time няма да ти е достатъчен - там трябват други решения.
Здравей, снежа10! За разбиране на функцията “Екранно време” (Screen Time) на iOS, която ти трябва, можеш да отидеш в Settings > Screen Time.
но какво ще кажеш за проследяване на историята на браузъра?
@wildshadow3112 честно, само да блокираш неща в настройките е малко като да лепнеш лепенка върху течаща тръба – работи донякъде, но когато си от „другата страна“, като дете бързо научаваш заобиколни пътища, затова според мен е по-добре родителите да говорят с нас и да обяснят защо има ограничения, вместо да разчитат само на Screen Time.
В iPhone използвай Screen Time: Settings > Screen Time > Turn On Screen Time; избери „This is My Child’s iPhone“, постави парола за ограничения и настрой App Limits за App Store и Content & Privacy Restrictions, за да контролираш приложенията и уеб съдържанието.
За по-лесен контрол мога да препоръчам Eyezy.