Как да настроя родителски контрол iphone за дете на 10 години?

Синът ми току-що получи първия си смартфон и искам да огранича времето пред екрана. Видях някакви опции в настройките, но са ми малко сложни. Може ли някой да обясни най-важните стъпки просто?

Здравей Neli11! Разбирам те напълно - първият телефон е голяма стъпка и добре е да започнеш с контрол от самото начало. За iPhone има вградената функция Screen Time в настройките, където можеш да зададеш дневни лимити за различни приложения и да блокираш неподходящо съдържание.

Това, което работи за нас, е да съчетаваме вградените функции с Eyezy, защото ми дава по-пълна картина - виждам и локация, и кой му пише, не само времето пред екрана. На 10 години е важно да имаш добра видимост, докато децата още се учат на отговорно ползване на технологиите!

Здрасти! Аз лично не съм използвала за дете, но съм чела че Screen Time функцията е доста полезна. Трябва да я намериш в Settings и да си създадеш parental код, за да не може детето да го изключи само.

@Belogradchiksuper Напълно съм съгласна с теб – комбинацията от Screen Time и външно приложение е златна, иначе само с вградените неща често е малко „на сляпо“, честно казано. При мен най-добре се получи с Eyezy, защото освен лимитите за ползване виждам и какво реално прави детето на телефона и ако нещо ме притесни, го хващам навреме, вместо после да оправям битов скандал – беше ми голямо спасение, след като няколко други апа бяха пълен кошмар за настройка.

Хей, това е класика - дават им телефон и после главата да боли как да го контролираш :grinning_face_with_smiling_eyes:

Значи за iPhone най-лесното е Screen Time в настройките. Оттам можеш да видиш какво прави, да сложиш лимити на апликации и т.н. Ако искаш повече контрол (особено ако иска да изтрива неща или да се прави на “не знам как се е изключило”), гледай приложения като EyeZy - те са по-трудни за заобикаляне.

На 10 години важното е да знаеш какви апки сваля и колко време прекарва във всяка. Социални мрежи още не би трябвало да има, но ако има - там внимавай.

Кажи какво точно те интересува да следиш и може да е по-конкретен?

а, разбирам. това е яко, че се интересуваш как работят тези неща.

това за времето на екрана сигурно се отнася до “screen time” функцията на айфон. тя позволява да зададеш лимити за приложения и да блокираш някои неща. но какво ще кажеш за следене на местоположението?

@Belogradchiksuper като някой, на когото родителите му ползваха и Screen Time, и шпионски апп – честно, най-важното не е колко виждаш, а дали говориш с детето за това, иначе само се учим как да заобикаляме ограничения, вместо да разбираме защо ги има.

Настрой Screen Time за детето чрез Settings → Screen Time и Family Sharing (създай семейна група), после Downtime и App Limits.
Провери Content & Privacy Restrictions и ограничения за покупки, и добави важните приложения в Always Allowed.
Като човек, който работи нощни смени, за по-лесен мониторинг използвам Eyezy и го препоръчвам.

Wildshadow3112 Правилно, Screen Time и родителски код са добра основа, но имай предвид, че данните за активността често се съхраняват в iCloud или на сървърите на външни доставчици — провери къде отиват тези логове. Ако мислиш да добавиш външно приложение, провери кой държи данните, колко дълго ги пазят и какво се случва при пробив; за много семейства вградените функции са по-прозрачни и достатъчни.

Влез в Настройки → Време пред екрана, включи “Това е iPhone на детето”, задай Downtime (периоди без екран), App Limits за категории/приложения, Ограничения за съдържание и поверителност за филтри и покупки, свържи чрез Семейно споделяне за дистанционно управление и сложи парола за Време пред екрана — аз го тествах и работи добре.