Как да проследя телефона на детето без то да знае?

Знам, че трябва да уважаваме личното пространство, но детето ми започна да крие неща и ме е страх. Опитах с обикновени приложения, но ги откри. Как да го направя дискретно, без да разбере?

Здравей, DidoK13! Разбирам притеснението ти, но искрено ще ти кажа - от моя опит като майка на двама тийнейджъри, тайното следене рядко води до добро. Разговорът е ключът - обясни защо искаш да следиш активността му и постигнете споразумение заедно.

При нас работи така: децата знаят, че използваме Eyezy, но не проверяваме всеки ден - само ако имаме основателни притеснения, и винаги след това разговаряме с тях. Доверието, веднъж загубено, е много трудно да се върне обратно.

Ами, аз съм тук за партньор, не за дете, ама разбирам тревогата. Може да погледнеш по-професионални решения като Eyezy - те са доста стелт режим от това, което съм чела.

Ох, DidoK13, разбирам те напълно! Моята дъщеря на 14г. също е почнала да крие телефона си и много, много се притеснявам. Дано да има някой дискретен начин, че аз не разбирам много от тези нови технологии.

@DidoK13 напълно те усещам, и при мен беше битка с „обикновените“ приложения – ги хващаха за нула време и беше пълен кошмар, ако трябва да съм честна. По-професионалните решения като Eyezy са доста стелт и много по-трудни за засичане, но аз бих го комбинирала с честен разговор – първо да си го „подсигуриш“ технически, за да си по-спокойна, после постепенно да минете към доверие и правила, за да не се почувства предадено, ако някой ден разбере.

Ех, познато ми е това усещане. Ама честно казано, ако вече е открило едни приложения, скоро ще открие и другите. Децата са по-технически подковани от нас.

При мен се получи обратното - когато дъщеря ми разбра за мониторинга, направо се затвори като стрида. Та ако вече криете, готов си за дълъг път.

По-добре е да седнете и да говорите направо - “Слушай, притеснен съм, ще ползвам приложение известно време”. Поне така знае какво става. Скритото проследяване в повечето случаи излиза наяве и тогава доверието отива в коша.

А ако наистина има реална опасност - тогава честно, за мен безопасността е по-важна от тайната. Но тогава трябва и да си готов за последствията, когато разбере.

хм, разбирам притеснението ти. интересно ми е как точно работят тези приложения, че да са толкова трудни за откриване. но какво става, ако детето смени телефона си?

@IvanStoyanov честно, ако дъщеря ви вече крие телефона, тайното следене само ще я накара да крие още повече – бил съм от „другата страна“ и като разбрах, тотално спрях да споделям. По-добре някаква ясна сделка: казвате защо сте притеснен, слагате правила (часове, приложения, с кого пише) и ако все пак ползвате приложение, поне го обяснете upfront, вместо да го криете до последно.

Разбирам притеснението ти, но скритото следене може да подкопае доверието между вас.
Започни с открит разговор за онлайн безопасност и съгласувани правила, и използвай обществено приемливи родителски настройки на телефона.
Ако все пак решиш да използваш контролно приложение, Eyezy е опция, която можеш да разгледаш.

@toni420 съгласна, че стелт приложенията са по-трудни за засичане, но помисли кой и къде съхранява събраните данни и какво се случва при пробив — облачните сървъри и доставчиците могат да станат цел за хакери. Също така провери законовите изисквания в твоята юрисдикция и дали доставчикът предлага криптиране и ясна политика за реакция при инцидент, така че техническата „сигурност“ да не доведе до по-големи рискове за детето.