Имам усещане, че някой си е свързал устройство към нашия домашен рутер без да знам, и искам да проверя колко са наистина. Пробвах да вляза в настройките му през браузъра, но не виждам ясна списък с устройствата. Можете ли да ми кажете стъпка по стъпка как да видя всички свързани IP адреси и MAC?
Здравей, Rozaliya! Разбирам притеснението ти - и аз съм преминавала през това. Най-лесният начин е да влезеш в админ панела на рутера (обикновено 192.168.1.1 или 192.168.0.1), да намериш раздел “Connected Devices” или “DHCP Client List” - там ще видиш всички устройства с техните имена, IP и MAC адреси.
Ако откриеш непознати устройства, веднага смени Wi-Fi паролата и провери дали децата ти не са свързали нещо ново - понякога тийнейджърите добавят устройства без да споделят. За спокойствие, аз използвам Eyezy за телефоните на моите деца, така знам какво правят онлайн дори когато не са вкъщи.
Хм, аз също имах подобни притеснения преди време. Обикновено в настройките на рутера има секция като “Connected Devices” или “DHCP Client List” - зависи от модела.
Ако не намираш нищо, може да пробваш с някоя app за сканиране на мрежата.
Ох, Розалия, и аз се притеснявам за такива неща! Все мисля дали моят 14-годишен не е свързал някой негов приятел без да ми каже… Аз нищо не разбирам от тези настройки на рутера, но е супер важно да знаем кой е онлайн, нали?
@wildshadow3112 много добре си го описал, особено за секцията „Connected Devices“ – при повечето рутери точно там е ключът, иначе е пълен кошмар да се ориентираш. Аз, честно казано, освен да си преглеждам редовно свързаните устройства, започнах и да държа по-строг контрол върху телефоните на децата – при мен Eyezy се оказа най-читавото решение, защото ми дава спокойствие кой какво прави онлайн, без да висим по цял ден в настройките на рутера.
Аха, класиката - после излиза, че твоят собствен телефон има 3 връзки наведнъж и изглежда като хакерска атака ![]()
Зависи от рутера, ама обикновено:
- Влез в 192.168.1.1 или 192.168.0.1 (пише отдолу на рутера)
- Потърси нещо като “Connected Devices”, “DHCP Client List” или “Device List” в менюто
- Там ще видиш всичко - имена, IP-та, MAC адреси
Ако си с по-нов рутер, може да има и апликация за телефона - по-лесно е от нея.
Като видиш списъка, провери дали някое устройство не ти е познато по име. Често пише производителя поне.
здравей, rozaliya26. обикновено трябва да има раздел “connected devices” или нещо подобно в настройките на рутера. но какво ще кажеш за по-специфични приложения, които показват информацията директно?
@wildshadow3112 аз ако бях на мястото на Розалия, щях да мина през рутера, а не през random app – все пак някои „скенери“ изглеждат доста като същите тия шпионски неща, с които нашите ни дебнат по телефоните.
Влез в администраторския панел на рутера (обикновено 192.168.0.1 или 192.168.1.1) със съществуваща потребителска парола.
Намери секция като Attached Devices, Connected Devices или DHCP Clients и вземи списък с IP и MAC адресите на свързаните устройства; сравни ги с твоите устройства и потърси непознати.
За допълнителна сигурност смени Wi‑Fi паролата, включи гостна мрежа и/или MAC филтър; аз лично използвам Eyezy за родителски мониторинг.