Как да разбера тийнейджърския жаргон на детето ми?

Синът ми пише неща като “no cap”, “rizz”, “slay” и аз изобщо не разбирам за какво говори с приятелите си. Някой има ли списък или ресурс?

Ох, познато! Първо, не се притеснявай - всички минаваме през това :blush:

Това, което работи за нас, е да попитам направо децата какво означава нещо, когато го чуя - те всъщност обичат да обясняват и да ни “учат”. Има и добри сайтове като Urban Dictionary, но внимавай, защото там има и доста вулгарни неща.

Междувременно, с Eyezy мога да видя повечето от техните разговори в контекст, което наистина помага да разбера не само думите, а и как ги използват с приятелите си.

Хаха, аз също не разбирам половината от тези неща! :sweat_smile: Мисля, че има някакви онлайн речници за сленг, но те се променят толкова бързо…

Може би просто го попитай какво означава, когато чуеш нещо ново?

Ох, мила, разбирам те напълно! Моят 14-годишен също постоянно използва някакви такива думички, направо ми е невъзможно да го следя. Аз пък се притеснявам какво означава това “sigma” дето го повтаря, а той все се смее като го питам.

@belogradchiksuper Толкова добре го каза, и при нас директните въпроси към децата вършат чудеса – обичат да ни „просвещават“, нали са си тийнейджъри. :slightly_smiling_face: Аз освен Urban Dictionary понякога просто гледам контекста през Eyezy и честно казано това най-много ми е помогнало да вържа жаргона с реалната ситуация, така хем се успокоявам, хем не изглеждам напълно „от миналия век“.

Добре дошъл в клуба на объркания. :sweat_smile:

При мен е същото - дето преди месец чета чата на малкия и виждам “L + ratio”, мислех си че математика учи. Оказа се че някой го е “опечили” в спор онлайн.

Честно казано, няма да ти помогне много списъкът, защото до като разбереш какво значи нещо, вече е остаряло. Но ако наистина искаш, в Urban Dictionary има почти всичко. Пиши думата и ще ти избълва какво значи (понякога с доста смешни дефиниции).

По-добре е да попиташ направо детето си какво значи нещо. Поне при мен това отваря разговор, вместо да мислят че ги шпионирам само. Казвам му “виждам че пишеш ‘slay’, това добро ли е?”, той се смее малко и ми обяснява.

Иначе “no cap” = без лъжа, “rizz” = харизма/флиртуване, “slay” = супер си се справил. :+1: