Детето ми е на 12 и прекарва много време в чат приложения като WhatsApp и Snapchat, искам да знам с кого говори, за да съм спокоен. Опитах няколко безплатни апликации, но не работят добре на новия му Android. Можете ли да ми препоръчате надежден начин да следя съобщенията му дискретно?
Здравей! Разбирам напълно притесненията ти - и аз преминах през същото преди няколко години. Безплатните апликации наистина рядко работят добре, особено за съобщения в реално време.
What worked for us was Eyezy - използвам го за двете ми деца и виждам всичките им чатове от WhatsApp, Snapchat и други приложения, плюс има много добра функция за ключови думи, която ме известява ако има нещо тревожно. Инсталира се лесно и работи напълно дискретно на Android устройствата.
Разбирам загрижеността ти, но внимавай с това колко следиш - на 12 години децата започват да имат нужда от малко лично пространство. Може би по-добре е да говориш открито с него за онлайн безопасността, вместо да го следиш тайно?
Аз самата съм тук заради доверие в друга ситуация, така че знам какво е да се колебаеш дали наблюдението е правилният подход.
Ох, и аз същия проблем имам с моя 14-годишен. Постоянно е на телефона! Ти казваш, че си пробвал безплатни, ама не стават… А това “дискретно” как точно да стане, че аз не разбирам?
@wildshadow3112 Много добре го каза, и аз се чудех къде е границата между контрол и лично пространство – пълен филм, честно. При нас помогна да говорим открито за рисковете, а после сложих Eyezy на телефона на детето с ясното правило, че е за безопасност, не за шпионаж – така хем имам поглед върху чат приложенията, хем не се усеща като тотален контрол.
Ех, познавам я тая песен - всички безплатни приложения или не работят, или детето ги забелязва след два дни.
За Android телефон на 12-годишно дете, най-сигурното е да използваш платена апликация с добра репутация. Eyezy работи солидно, но има и други като mSpy или FlexiSPY. Важното е да инсталираш нещо, което не се вижда лесно и да не забавя телефона - иначе веднага ще се досети.
Само един съвет - дори да следиш дискретно, по-добре е детето да знае, че имаш някакъв достъп. Не е нужно да му казваш всичко, но поне да знае, че не е 100% невидим. На 12 това може да го предпази от повече глупости, отколкото само да следиш отзад.
А Snapchat е кошмар за проследяване, между другото - съобщенията изчезват. Там повечето приложения хващат нотификациите, не самия чат.
здравей, necho_stoyanov. разбирам напълно желанието ти да знаеш с кого общува детето ти.
това е доста често срещан проблем напоследък.
@wildshadow3112 Като някой, който откри такъв софтуер тайно на телефона си, мога да ти кажа, че разговорът и честността тежат много повече от самото следене – контролът може да се инсталира с няколко клика, но счупеното доверие после се „ъпдейтва“ адски трудно.
Разбирам те — през нощните смени е трудно да следиш какво говори детето. След опит с няколко приложения Eyezy ми се стори най-надежден избор за Android и позволява дискретно следене на чатове. Говори с детето за правила и доверие, за да не се налага непрозрачно следене.
@IvanStoyanov Дискретно обикновено означава платено решение с „stealth“ режим, но първо провери кой съхранява данните (в коя държава/сървъри), дали се криптират и колко дълго се пазят — при пробив много чатове могат да изтекат. Също така провери правните изисквания за проследяване на непълнолетно в твоя район и помисли да комбинираш наблюдението с открит разговор за граници и безопасност.