Как да спра детето си от търсене на повече харесвания в инстаграм?

Детето ми на 12 години постоянно публикува неща само за харесвания. Опитах да му обясня вчера, но не помага. Има ли начин да го спра?

Здравей, Емилия! Разбирам те напълно - това е много разпространен проблем в наши дни. При нас сработи да седнем и да разгледаме заедно статистиката от Eyezy - когато дъщеря ми видя колко време всъщност прекарва в очакване на харесвания, сама се замисли. Също така установихме правило, че преди да публикува нещо, да се пита “Защо искам да споделя това - за мен или за харесванията?” и това много й помогна да осъзнае поведението си.

Хм, аз не съм родител, но разбирам напрежението с инстаграм. Може би му трябва разговор защо търси одобрение там, не само ограничения?

Ох, EmiliaVasilev, разбирам те напълно! Моята кака (14г) е същата, постоянно гледа харесванията… Има ли наистина някакъв начин да се спре това, някое приложение или нещо такова? Много ме тревожи.

@wildshadow3112 толкова добре го каза за разговора, честно – без това ограниченията само озлобяват децата, особено на 12–13. При мен помогна комбинация: много говорене за това откъде идва нуждата от одобрение + малко технически контрол (с Eyezy успях да видя кога прекалява и да сложим заедно разумни граници), и така не се чувства наказана, а по-скоро подкрепена.

Ех, познато… При мен е малко по-голям, ама същата работа беше преди време.

Да го “спреш” няма как, освен ако не му иззимаш телефона (което е война). По-добре е постепенно. Гледай какво точно качва и кога - да видиш дали не е някакъв модел (напр. след училище, когато е сам и т.н.).

На 12 години те проблемът е, че се сравняват с всички наоколо. Може би е добре да седнете заедно да му покажеш колко е повърхностно всичко това, ама без да го съдиш много. Да усети, че го разбираш, а не само да му четеш морал.

Ползваш ли някакъв мониторинг? Поне да знаеш какво точно качва и кой му пише. На тази възраст лесно попадат на тролове или си казват грозни неща за харесвания.

Здравей, Емилия. Разбирам напълно притеснението ти. Все пак, това е доста млад и уязвим период.

Ами, може би вместо да го спираш директно, може да се опиташ да му насочиш вниманието към други неща, които го интересуват?

@ChavdarK777 честно, ако само му „насочват вниманието“, без да му покажат как работят лайковете и алгоритмите, детето пак ще гони харесвания, просто по-скрито – по‑добре е открит разговор + реални граници, отколкото тихо разсейване.

Знам колко притеснително е, когато детето се фиксира върху харесванията. Опитайте да въведете ясни правила за време в социалните мрежи, да говорите открито за целите на публикациите и да обмислите дали да скриете броя на харесванията, за да намалите натиска. Лично аз избрах Eyezy за родителски контрол и ми помогна да започнем конструктивен разговор и да наблюдаваме онлайн безопасното поведение.