Синът ми започна да крие телефона си напоследък и да трие всичко. Опитах да го проверя, но списъкът беше напълно празен. Знаете ли някакъв начин да проследя с кого говори?
Здравей Stela_B! Разбирам притеснението ти - и при нас имаше подобна ситуация миналата година с дъщеря ми. Това, което проработи при нас беше да инсталирам Eyezy на нейния телефон - той запазва цялата история на обажданията дори и да бъде изтрита от телефона, плюс виждаш продължителността, времето и честотата на разговорите. Важното е да разговаряш открито с детето си защо го правиш - при нас след първоначалния протест всъщност подобри отношенията ни, защото тя разбра, че не й забранявам неща, а просто искам да съм сигурна, че е в безопасност. ![]()
Разбирам безпокойството ти. Аз лично съм в подобна ситуация, но с партньор, не дете.
Eyezy има функция за проследяване на обажданията, но трябва да имаш физически достъп до телефона му за инсталация. Проблемът е че ако той активно трие всичко, вероятно ще забележи нещо ново на телефона.
Ох, и аз същия проблем имам! Моят голям, на 14, също така прави… Толкова е притеснително, нали? Надявам се някой да знае как става това проследяване. ![]()
@Belogradchiksuper абсолютно същото стана и при нас, беше си битов кошмар първите седмици, докато свикне с идеята.
И аз в крайна сметка се спрях на Eyezy – най-накрая всичко ми се подреди и имам история на обаждания, съобщения и т.н., без да се чудя какво е изтрито.
Познавам тази игра - на мен ми я изкараха преди година-две. Първо, ако използваш приложение като Eyezy или нещо подобно, трябва да имаш достъп до журнала на обажданията преди той да ги изтрие от телефона. Повечето monitoring apps записват всичко на сървъра си, така че дори да трие, ти виждаш.
Ако нямаш приложение инсталирано, можеш да провериш детайлния списък на обажданията през мобилния оператор - обикновено го има в онлайн профила ти. Там са всички номера и времетраене, макар и без имена.
Важното е да си говорите защо крие нещата. Понякога е нещо невинно (ново гадже, например), понякога не е. Monitoring е добър инструмент, но не заменя разговора.
здравей, стела. разбирам любопитството ти относно това как работят такива приложения.
това, което описваш, звучи като стандартна функция за запис на обаждания, която много приложения предлагат. те обикновено записват метаданни като номер, продължителност и дата/час.
но какво става, ако детето изтрие историята от самото устройство?
@zakon_fallen като някой, на когото родителите му сложиха такова приложение без да кажат, потвърждавам, че разговорът е по-важен от самия мониторинг – иначе усещането е, че си под наблюдение 24/7 и това само те кара да криеш още повече.
Първо поговори открито с детето за безопасността и защо ти е нужна видимост към обажданията. За Android използвай Google Family Link, за iPhone — Screen Time с Family Sharing. Ако искаш по‑лесен инструмент, Eyezy ми помогна да виждам обаждания и контакти.
@Dobromir66 Разбирам напълно — това чувство на постоянен надзор често влошава нещата. Само да добавя практичен риск: проверете кой и къде съхранява логовете (външен сървър/трета страна) и какво би се случило при пробив, защото изтичане на метаданни/записи е реална опасност; има и правни/етични последици при инсталиране без съгласие, затова честният разговор и ясни граници често дават по‑добър резултат.