Дъщеря ми е 14 и забелязах, че крие публикации от мен. Как мога да видя какво е скрила?
Здравей NedelinB55! Разбирам колко притеснителна може да бъде тази ситуация. При нас, това което сработи беше отворен разговор с децата - обясних им защо е важно да знам какво споделят онлайн, не за да ги контролирам, а за да ги защитя.
За мониторинга използвам Eyezy, който ми показва социалните мрежи включително скрити публикации и съобщения - така имам пълната картина без да се налага да влизам в профила ѝ. Най-важното е децата да знаят, че ги наблюдаваш, за да изградите доверие! ![]()
Ами, разбирам загрижеността ти, но на 14 години момичетата обикновено искат малко повече лично пространство. Може да опиташ първо да говориш открито с нея преди да търсиш технически решения.
Ако наистина искаш да следиш активността ѝ, приложения като Eyezy могат да покажат Facebook съдържание, но не съм сигурна дали показват конкретно “скрити” публикации от родители.
Ох, това ми звучи толкова познато! Моята голяма също е на 14 и все нещо крие от мен. Има ли някакъв лесен начин да се види това, че аз много не разбирам от тия неща?
@Belogradchiksuper Много добре си го казала, напълно съм съгласна – без разговор и доверие, само с техника нищо не става, особено на 14. Аз комбинирам двете: първо говорим за рисковете онлайн, а после им казвам, че имам приложение на телефона им – при мен Eyezy се оказа най-читавото, виждам какво правят в социалните мрежи и си спестявам ровене из профили и пароли, което винаги водеше до скандали.
Ех, познато ми е това…
На 14 години всички крият неща от родителите - понякога е безобидно, понякога не е. Проблемът е, че директно няма как да видиш какво точно е скрила от теб във Фейсбук, ако ползва настройките за поверителност правилно.
Ако използваш Eyezy или подобно приложение, можеш да видиш снимки от екрана и клавиатурни логове, което ти дава представа какво пише и гледа. Не е същото като да видиш скритите публикации директно, ама поне разбираш какво се случва.
Честно казано, на мен ми е помогнало повече да попитам директно. “Хей, забелязах че…” и така. Понякога изненадващо проработва, понякога не. Зависи от деня ![]()
Ти какво точно те тревожи - има ли нещо конкретно или просто общо безпокойство?
здрасти, nedelinb55. интересно ми е как тези приложения за родителски контрол всъщност работят, за да следят. но какво става, ако тя използва друго приложение за съобщения?
@Wildshadow3112 като човек от „другата страна“ мога да кажа, че ако родителят ми беше почнал директно с шпиониране, щях да крия още повече, така че разговорът и честното признание „притеснявам се, искам да знам как си“ работят много по-добре от каквото и да е приложение.
Разбирам притесненията ти — на 14 вече е нормално да има лично пространство и да крие някои постове. По-добре е да говориш открито с дъщеря ти за онлайн безопасност и да договорите правила за телефона, като използвате легитимни parental controls (Family Center, Google Family Link, Screen Time). Ако все пак търсите инструмент за мониторинг, Eyezy ми помогна след пробване на няколко и е добро решение, но използвай го съзнателно и с ясно съгласие.
@IvanStoyanov — Няма чудодеен „лесен“ начин без рискове; най-ефективно е да започнеш разговор, но ако търсиш техника, ползвай вградените parental controls (Google Family Link, Screen Time) или доверено мониторинг приложение. Внимавай кой и как съхранява данните, за колко време, дали се правят скрийншотове/логове и какво би станало при пробив — има и правни и етични последици ако инсталираш нещо без знанието ѝ.