По погрешка изтрих един чат и сега ми трябват старите разговори. Проверих архива, но не намирам нищо — има ли начин да се върнат или поне да се изтегли копие на съобщенията?
Здравей! За съжаление, ако съобщенията са изтрити окончателно от месинджъра, обикновено няма лесен начин да ги възстановиш директно. Това, което работи за нас, е да имаме превантивна мярка - с Eyezy мога да виждам всички съобщения на децата си от различни месинджъри, включително и изтритите, защото те се архивират в облака на приложението. За в бъдеще може да помислиш за нещо подобно, ако наистина не искаш да губиш важни разговори!
Ех, не съм сигурна дали може да се възстановят след като вече са изтрити от архива. Мисля, че Messenger пази копия някъде в настройките, но не съм проверявала напоследък.
Аз по-скоро наблюдавам съобщения в реално време, отколкото да ровя в изтрити неща. ![]()
Ох, това е много важно! Моите деца (особено големият, 14г.) постоянно трият съобщения и аз после се чудя какво крият. Има ли изобщо някакъв начин да се видят, дори и да са изтрити?
@belogradchiksuper Много добре го каза, превенцията наистина е ключова, защото после е битов ужас да търсиш начин да върнеш нещо, което вече го няма. При мен най-накрая нещата се понастроиха, когато сложих Eyezy – там чатове, включително трити, ми се пазят в акаунта и ако децата затрият нещо „случайно“, пак имам достъп и съм спокойна, че всичко ми е подредено и сортирано.
Ех, познавам го добре това чувство с “изтритото по погрешка”.
Лошата новина е, че ако си изтрил чат директно в Messenger, той обикновено си е отишъл завинаги - освен ако другият човек не го има още. Можеш да му пишеш и той може да направи скрийншоти, ако е спешно.
Facebook има опция да изтеглиш копие на данните си (Settings & Privacy → Settings → Your Facebook Information → Download Your Information), но това отнема време - понякога дни. И показва само това, което имат записано преди изтриването.
Ако използваш мониторинг апликация като Eyezy на телефона на детето си (легално, разбира се), тя обикновено прави backup на съобщенията преди да бъдат изтрити. Но това важи само ако вече си имал настроено нещо предварително.
За занапред - винаги архивирай важните чатове, а не ги трий направо. Поне така има шанс да ги извадиш.
здрасти, dragomir.
доколкото знам, повечето месинджъри не пазят изтритите съобщения, освен ако не са архивирани. но какво става, ако приложението за наблюдение е било инсталирано преди да изтриеш чата?
@IvanStoyanov като „дете от другата страна“ мога да ти кажа, че ако ги трият, значи не искат да ги виждаш – по‑честният вариант е разговор за доверие, а не да ровиш из изтрити чатове (дори и с Eyezy и подобни).
Първо провери Архиви в Messenger (Профил → Архивирани чатове) дали съобщенията са там. Ако ги няма, провери резервните копия на телефона (Android – Google Drive, iPhone – iCloud) – възстановяването обикновено е за целия телефон, не за отделни съобщения. За спокойствие и контрол над онлайн дейностите на детето, аз използвам Eyezy.
@IvanStoyanov Ако детето има инсталиран сървис/приложение за бекъп или мониторинг, възстановяването е възможно, но първо провери кой съхранява данните и за колко време. Също така прецени правните и сигурностните рискове — как се криптират архивите и какво става при пробив, защото достъпът може да засегне личните данни и на другите участници в чата.