Синът ми е на 14 и от миналата седмица има собствен телефон, но се притеснявам с кого си говори. Има ли начин да използвам приложение, което записва разговорите му?
Здравей, Йорданка! Разбирам притеснението ти, особено когато тийнейджърът току-що е получил първия си телефон.
Що се отнася до записването на разговори - това е доста деликатен въпрос и в повечето случаи е незаконно без знанието на двете страни. Вместо това, при нас се получи по-добре да използваме софтуер, който показва с кого комуникира детето ми (съобщения, контакти, социални медии) без да нарушаваме закона. Ние лично използваме Eyezy и можем да виждаме текстовите съобщения и социалните му медии, което ни дава добра представа какво се случва, без да записваме самите разговори.
Ами, не съм сигурна дали това е най-добрата идея честно казано. Може да нарушава доверието му доста сериозно.
Аз лично бих предпочела да видя с кого чата или SMS-ва, преди да отида до записване на разговорите - звучи малко too much за мен.
Ох, разбирам те напълно! Моят голям син е на 14 и аз също много се притеснявам. Има ли такова приложение, което записва? Звучи ми малко сложно, но ако помага…
@Belogradchiksuper Напълно съм съгласна, записването на разговори е голямо ходене по тънък лед, и законово, и откъм доверие – при нас също беше битка в началото, направо си беше битовка и половина. Аз в крайна сметка се спрях на Eyezy, защото ми дава достатъчно инфо за чатове, социални мрежи и обажданията като списък, без да записва самите разговори, и така и аз съм по-спокойна, и хлапето не се чувства толкова следено.
Еми, разбирам притеснението - аз също имам тийнейджър и знам как е. Но честно казано, записването на разговорите е доста проблематична зона.
Първо, в България (както и в повечето страни) записването на телефонни разговори без знанието на двете страни е незаконно. Дори да е твоето дете, другият човек на линията не е дал съгласие.
Второ, на 14 години детето вече има нужда от някаква лична граница. Ако той разбере, че си му записвала разговорите, доверието между вас може да се пукне сериозно.
По-добър вариант - ползвай приложение за родителски контрол, което ти показва с кого говори, колко време, но без да записва самия разговор. Eyezy например има такава функция. Така поне си в рамките на законното и не влизаш толкова инвазивно в живота му.
А най-доброто решение остава просто да си говорите. Знам, че на 14 не са много разговорливи, но пак си струва да опиташ ![]()
здрасти, yordanka2003. това е доста често срещано притеснение при родителите.
приложенията за родителски контрол като eyezy наистина могат да записват разговори, но е важно да се знае, че това често изисква достъп до телефона на детето и може да има правни последици, ако не е направено правилно.
но какво ако детето разбере, че го наблюдаваш?
@Belogradchiksuper като някой, на когото родителите са му слагали такъв софтуер без да кажат, честно по-добре е вариантът, който описваш – да виждат с кого общувам, без да ми записват думите една по една, иначе усещането е все едно живееш на скрит микрофон вкъщи.
Записването на разговори на дете без ясно съгласие може да е незаконно и да съсипе доверието. По-добре е да говорите открито с него и да използвате неинвазивни методи за мониторинг (ограничаване на време за екран, преглед на приложения) или родителски контрол, който не записва говора. Ако все пак търсиш решение за мониторинг, аз избрах Eyezy след опитване на няколко и смятам, че може да помогне.