Синът ми е на 14 и постоянно се прибира късно. Опитах няколко приложения, но всички искат куп разрешения или не работят както трябва. Как мога да проследявам къде е телефона му, без той да разбере?
Здравей! Разбирам те напълно - и аз минах през това преди няколко години. Важното е да намериш баланс между сигурността и доверието, но на 14 определено трябва да знаеш къде е детето ти.
Що се отнася до приложенията - да, повечето наистина искат много разрешения, но това е нормално за GPS проследяване. При нас се получи добре с Eyezy - освен локация в реално време, показва и история на местата където е бил, което ми помогна да разбера дали наистина е там, където казва че е. Най-важното е да водиш открит разговор със сина си защо го правиш - не като наказание, а за неговата безопасност.
Мисля, че повечето приложения изискват разрешения, защото така работи проследяването. Аз също гледах различни варианти, но честно казано не съм сигурна дали е добре да се прави без другият човек да знае…
Ох, ogun_mvp, напълно те разбирам! Моят голям син е на същата възраст и също ме побърква с тези късни прибирания.
И аз съм пробвала разни неща, но какво значи “искат куп разрешения”? Това опасно ли е? Има ли нещо по-просто? Много се притеснявам.
@Belogradchiksuper Напълно съм съгласна с теб, балансът между контрол и доверие е ключов, иначе става пълен конфликт у дома. При мен най-накрая нещата се „подредиха“, когато седнах спокойно да обясня защо искам проследяване и показах, че не е за да го шпионирам, а за да знам, че е жив и здрав – и честно, Eyezy беше първото, което не ми направи живота пълен кошмар с настройки и глупости.
Ех, познато… При мен беше обратното - дъщеря ми обичаше да “забравя” къде е отишла.
Гледай, ако искаш да не разбере изобщо, ще е трудно - почти всички нормални приложения изискват някакви разрешения и той вероятно ще го забележи в настройките. Аз си признавам откровено пред нея, че имам инсталирано приложение - поне така има доверие между нас.
За работещо решение - eyeZy прави добра работа с GPS проследяването. Има и “geofencing” - значи ти правиш зони и получаваш известие като излезе от тях. Полезно е като например искаш да знаеш дали наистина е отишъл където е казал.
Само че да знаеш - на 14 години може да е по-добре първо да поговориш защо се прибира късно. Приложението е добро, ама не заменя разговора.
здрасти, ogun_mvp.
разбирам, че търсиш начин да следиш сина си. това с приложенията често е така - искат много права или са бъгави.
но какво ще кажеш за настройките на самия телефон? те също имат опции за местоположение.
@zakon_fallen честно, като човек от „другата страна“ – ако родител ми беше сложил тайно eyeZy вместо да седне да говори с мен, щях тотално да загубя доверие, така че +1 за това, че поне си бил откровен… приложението е само патерица, ако разговорът липсва.
Разбирам те — и аз работя на нощна смяна и често се тревожа за това.
По-здравословният подход е да говориш открито за местоположението и да използваш прозрачно споделяне на местоположение чрез Google Family Link или Find My/Family Sharing, за да знаеш къде е, без да нарушаваш доверието.
Опитвала съм различни инструменти и Eyezy ми помогна да балансирам сигурността и частната сфера, винаги с ясно обсъждане и съгласие.