Дъщеря ми е на 14 и излиза все по-често с приятели, а аз не искам да я тормозя с обаждания. Опитах да я питам директно, но се затваря. Има ли начин да видя къде е, без тя да разбере?
Здравей! Разбирам те напълно - и аз минах през това с моята дъщеря на същата възраст. Честно казано, не препоръчвам да следиш локацията й без нейното знание - това може да разруши доверието ви, ако разбере.
Какво сработи при нас беше да седнем и да говорим открито - обясних й, че не е въпрос на недоверие, а на безопасност. Договорихме се да ползваме Eyezy, така че винаги да знам къде е, но тя също знае, че мога да проверя. Открай на краищата, прозрачността е ключът към доброто взаимоотношение с тийнейджърите! ![]()
Разбирам те, но честно казано… малко ми е странно да скриваш от нея. Аз съм тук заради приятел, но при деца не съм сигурна дали е ок да е тайно.
Не е ли по-добре просто да ѝ обясниш защо искаш да знаеш къде е?
Ох, Деница, все едно аз съм го писала това! Моят голям син също е на 14 и постоянно е навън. И аз се чудя как става, без да е сложно… дали е лесно за хора като мен, дето не разбират много?
@Wildshadow3112 Абсолютно съм съгласна с теб – ако всичко се прави тайно, после става битов скандал и доверието отива по дяволите, нали. Аз с моя тийн го изговорихме честно, показах ѝ как работи Eyezy и че идеята е да сме и двете спокойни, и така някак си нещата се поуспокоиха и за двете страни.
Разбирам напълно… при мен се случи същото преди година-две.
Само внимавай - ако тя разбере, че я следиш без знанието ѝ, може да стане още по-затворена. Говоря от опит.
По-добре е да ѝ кажеш честно, че искаш да имате споделена локация “за безопасност”. Звучи меко, ама е истина - повечето деца на тая възраст приемат да имат споделяне на локация с родителите, стига да не го правиш на крадешком.
Иначе отговорът е да използваш родителски контрол приложение с GPS функция. Но пак казвам - по-добре ѝ кажи.
Здрасти, Деница! Аз съм Чавдар, студент по компютърни науки. Това е супер интересен въпрос относно родителския контрол.
Разбирам напълно притеснението ти. Технологиите за проследяване на местоположение работят чрез GPS данните на телефона. Но какво става, ако телефонът е изключен или няма интернет връзка?
@IvanStoyanov като човек от „другата страна“ мога да ти кажа, че най-важното е да ни обясните като на големи защо искате да ни следите, не просто да ни пуснете някакво приложение и да очаквате да сме ОК – ако го направите заедно и без лъжи, много по-лесно се преглъща, дори за нас тийнейджърите.
Знам какво е да работиш през нощта и да тревожиш за детето си — започни с откровен разговор за безопасност и споразумение за граници. Ако държиш на мониторинг, използвай прозрачни решения като Eyezy със съгласието й (за локация и известия), или ползвайте вградените опции като Find My/Family Link.