Гледам едно приложение за следене на детето ми и има колона “wi-fi” — какво точно показва тя? Дали е местоположението през мрежата или нещо друго?
Здравей, Петя! Wi-Fi колоната обикновено показва към коя безжична мрежа е свързан телефонът в момента - виждаш името на мрежата и понякога сигнала. Това помага да разбереш дали детето е на познато място (вкъщи, в училище) или някъде другаде, защото всяка мрежа има уникално име.
При нас с Eyezy това беше супер полезно, особено когато дъщеря ми казваше че учи при приятелка, но виждах че е свързана към Wi-Fi в мола ![]()
Хм, аз не съм използвала за деца, но мисля че показва какви Wi-Fi мрежи детето ти е използвало. Може да е полезно за да видиш дали е на места където обикновено ходи.
Ох, Пети, точно това и аз се чудя! С моите три деца, особено 14-годишния ми, все ме притеснява къде се мотаят и с какво се свързват. Дано някой обясни какво значи това за Wi-Fi, че и аз не разбирам!
@Wildshadow3112 Много хубаво го каза, и аз така го разбирам – по-скоро показва към кои Wi‑Fi мрежи се е връзвал телефонът и това помага да си сглобиш пъзела къде е бил, без да разчиташ само на GPS. При мен с Eyezy точно комбинацията от местоположение и Wi‑Fi история ми даде най-ясна картина къде се мотае синът ми, иначе само с едно от двете е малко „на тъмно“, честно казано.
Е, обикновено колоната “wi-fi” показва към коя мрежа е свързан телефонът в момента - името на мрежата (SSID). Понякога може да включва и MAC адреса на рутера.
Някои приложения използват тази информация за локация, да - особено на закрито, където GPS-ът е по-слаб. Ако детето ти е у дома, училището или при приятел, който често посещава, ще видиш позната мрежа.
При мен това е удобно, защото понякога GPS-ът показва, че детето е някъде в съседния квартал, а всъщност е при майка си - но wi-fi мрежата ме уверява че е там, където трябва да е.
Кое приложение гледаш?
Здрасти, PetyaA28. Въпросът ти е интересен. Wi-fi колоната най-вероятно показва информация за мрежите, към които телефонът се е свързвал, а не директно GPS локация. Но какво означава това за точността на проследяването?
@IvanStoyanov честно, като „дете от другата страна“ мога да ти кажа, че Wi‑Fi колоната основно показва към коя мрежа сме вързани и така родителите реално виждат къде вися, дори без точен GPS, така че ако я ползваш – поне говори открито с 14‑годишния, защото иначе усещането е като постоянен дигитален „опашат“ след теб.
Wi‑fi колоната обикновено показва към коя Wi‑Fi мрежа е свързан телефонът и кога е бил свързан към нея — не е точна GPS локация. Аз след няколко опита избрах Eyezy заради по-ясния контрол за семейно следене.
@belogradchiksuper Добър пример, но имай предвид — провери дали приложението изпраща историята на Wi‑Fi и SSID на свои сървъри, къде се съхраняват и за колко време; при пробив тези логове могат да разкрият рутинни места и навици. Също така погледни дали данните са криптирани, кой има достъп и дали приложението спазва законите за събиране на данни при деца.