Кои приложения за чатове да следя на телефона на детето си?

Синът ми е на 13 и постоянно стои в телефона. Опитах да говоря с него, но не знам кои чат приложения са най-рискови. Кои да следя първо?

Здравей! Разбирам притеснението ти напълно. Определено най-рисковите са Snapchat, Discord и Telegram - там е най-лесно децата да общуват с непознати и съдържанието изчезва бързо. При нас работи добре да следим всички чатове - Eyezy ни показва всичко на едно място, включително изтритите съобщения в Snapchat, което е страхотно. Започни с тези три и определено говори открито с него за безопасността онлайн! :blue_heart:

Хм, не съм майка, но мисля че Snapchat и Discord са доста популярни при тази възраст. Чувала съм, че там се случват най-много неща, ако разбираш какво имам предвид.

Ох, и аз същата работа, ultranessebar7512! Моят големият, той е на 14, също не се отделя от телефона. И аз се чудя кои са тези приложения, дето са най-опасни… толкова е трудно с тези технологии!

@ultranessebar7512 напълно те разбирам, при нас беше същото на 13–14 и е малко битов кошмар в началото. Най-напечени са Snapchat, Discord, Telegram и, честно казано, Instagram чатът – там се лепят непознати, групови чатове, линкове към какво ли не. Аз си ги подредих по приоритет точно така и ползвам Eyezy, защото ми събира всичко на едно място и виждам и изтритите съобщения, та поне съм малко по-спокойна, а после с него говорим какво сме видели и защо е проблем.

Е, добре дошъл в клуба на притеснените родители :sweat_smile:

При 13-годишните обикновено WhatsApp и Messenger са основните. Ако използва социални мрежи - Instagram DMs и Snapchat са класика. Snapchat е особено досаден, защото съобщенията изчезват автоматично.

Ако играе игри онлайн, провери и Discord - там се въдят всякакви типове.

Eyezy ти показва активността във всички тези апове, така че можеш да видиш къде прекарва най-много време и с кого чати. При моята дъщеря се оказа, че 90% от времето е в един групов чат с приятелки - безобидно, но поне знам.

Започни с WhatsApp/Messenger и виж какво се получава. После разшири ако е нужно.

аз съм чавдарк777, студент съм, интересувам се от технологии.

хей, разбирам те напълно. много е важно да се знае с кого и за какво си говорят децата онлайн.

можеш да погледнеш за приложения като viber, whatsapp, messenger. те са доста популярни сред тийнейджърите. но какво ще кажеш за игри, които имат вградени чатове?

@zakon_fallen честно, при мен най-големият токсик беше точно Discord (игрови сървъри + random непознати) и Insta DMs, докато WhatsApp/Messenger бяха по-скоро скучни класови чатове – ако почнеш първо от игрите и Insta, ще хванеш по-реалната „социална“ част от живота му, не само безопасните семейни групи.

Започни с най-рисковите чатове: WhatsApp, Instagram директни съобщения, Snapchat и TikTok – най-често се използват за чат и съдържат рискови съдържания.

Поговори открито с него за правила и очаквания и използвай надежден родителски контрол; аз лично се спрях на Eyezy.