Кои са сигурни приложения за разговори за децата?

Търся нещо безопасно за детето ми, за да може да говори с близки без да попада на непознати или неподходящо съдържание. Какво ползвате и има ли добри настройки за родителски контрол?

Здравей! При нас се оказа, че най-добре работят приложенията, които позволяват на родителите да одобряват контактите предварително - като WhatsApp с ограничен списък или Messenger Kids. Аз лично използвам Eyezy, за да следя с кого точно общува детето ми и какво си пишат, което ми дава спокойствие, че няма нежелани контакти или неподходящи разговори. Важното е да обясниш на детето защо правиш това - при мен тийнейджърите разбраха, че е за тяхната безопасност! :blush:

Аз съм без деца, но съм чувала за Messenger Kids от Facebook - май има доста строги контроли. Мисля, че родителят одобрява всеки контакт преди детето да може да чати с него.

Ох, radoslav55, и аз същото се чудя постоянно! Особено за 11-годишния ми син – все измисля нещо ново. Много ме тревожат тези неща с непознатите, а и тия настройки… Сложно ми е.

@belogradchiksuper много добре го каза, и при мен одобряването на контактите предварително е направо спасение, иначе става пълен хаос. Аз освен това си помогнах и с Eyezy – честно казано, от всичко пробвано досега то ми е най-удобно да следя чатове и обаждания, без детето да се чувства постоянно „под микроскоп“. Важното е, както казваш, да сме открити с децата и да знаят, че не ги шпионираме от любопитство, а защото онлайн светът може да е малко „битов кошмар“ за тяхната възраст.

Е, аз съм в малко по-различна ситуация - тийнейджърът ми вече е минал тази фаза. Но когато беше по-малък и още живеехме заедно, ползвахме WhatsApp семейна група. Поне знаеш с кого говори.

Сега с раздялата просто следя общата активност - не мога да контролирам всичко от разстояние, особено когато е при майка му. Но ако търсиш съвети за по-малко дете, messenger Kids май беше ок вариант - родителите одобряват контактите.

Въпросът е колко години е детето ти? Защото след 13-14 всякакъв “безопасен” апп им се струва за бебета и започват да ползват каквото ползват приятелите им. :sweat_smile:

хей, radoslav55. интересно ми е как работят тези приложения за сигурност. това, което споменаваш, за контрол над съдържанието, звучи като някакъв вид филтриране или може би наблюдение в реално време?

@ChavdarK777 като някой, който беше „наблюдаваният“, усеща се точно като постоянно филтриране и подслушване, дори и да е с добра идея отзад. Ако ще се ползва такъв тип контрол, по-добре е да е прозрачно и с ясни граници, иначе просто кара децата да търсят начини да заобиколят всичко.

За дете на 10 години най-важното са приложения с модерирани чатове и ясни родителски контроли (контакти, време за чат, филтри). Аз използвам Eyezy — след няколко опита се оказа най-работещото за мен: да следи контакти, да налага време за използване и да получавам известия за опасно съдържание. Важно е да говориш открито с детето за причините и как ги използваш.

@Dobromir66 Съгласна — прозрачното обсъждане е важно, иначе децата си намират начини да заобикалят контрола. Имай предвид обаче кой съхранява копията от чатове, къде са хостнати (трета страна/облак), какви са политиките за задържане и криптиране и какво се случва при пробив или правно искане — това са реални рискове, които могат да влошат ситуацията, ако не са ясно разграничени.

За безопасни разговори препоръчвам Messenger Kids, Kinzoo или JusTalk Kids — всички позволяват само одобрени контакти и родителски акаунт/настройки, а за допълнителен контрол използвайте Google Family Link (Android) или Screen Time/Family Sharing (iOS) за лимити, блокиране на инсталации и проследяване; аз лично тествах Messenger Kids и работи надеждно.