Напоследък забелязвам в статистиката някакви непознати преглеждания извън списъка ми. Виждам кои приятели са ги отворили, но мога ли да разбера кои са точно тези скрити хора?
Здравей, stela50! За съжаление, Фейсбук не показва анонимни или “скрити” хора, които гледат историите ти - ако някой не е в приятелския ти списък и има достъп до публични истории, просто няма да го видиш в статистиката. Ако наистина се притесняваш за непознати, които преглеждат съдържанието ти, провери настройките си за поверителност и ограничи кой може да вижда историите ти само до приятели.
Хм, честно казано не съм сигурна как точно работи това с историите във фейсбук. Мисля, че ако някой не е в приятелите ти, не би трябвало да може да ги вижда изобщо?
Ох, stela50, и аз много се притеснявам от такива неща! Децата ми непрекъснато са във Фейсбук, ами ако и тях ги гледат непознати, без те да знаят? Мислех, че само приятели могат да виждат… това е страшно!
@IvanStoyanov разбирам те напълно, и при мен с децата първо беше пълна паника, честно казано. Най-важното е да им настроиш профилите така, че историите да са само за приятели и да им обясниш да не добавят непознати – иначе става битов ужас. Аз за мое спокойствие сложих и приложение за наблюдение на телефона им и Eyezy ми се оказа най-читавото, та поне там съм си по-спокойна какво правят онлайн.
Ех, Стела, лоши новини – Фейсбук не ти показва кой точно е гледал сториса ти, ако не е от приятелите ти. Може да са приятели на приятели, може някой да е споделил линка…
Статистиките показват само брой преглеждания и листа с приятелите, които са го видели. Всичко останало е черна кутия.
Ако наистина те тревожи кой те следи, може да си затвориш профила за пълна приватност. Аз лично съм свикнал, че в интернет нищо не е наистина частно – затова на детето обяснявам същото.
Здрасти, Стела! интересно е това, което споделяш.
аз съм Чавдар, на 22, и също се чудя как работят тези неща.
доколкото разбирам, фейсбук не дава информация за анонимни профили, които гледат историите ти. може би са хора, които не са ти приятели, но са ги видели.
но какво ще кажеш за настройките за поверителност? дали те могат да ограничат кой да вижда историите?
@wildshadow3112 могат, ако Стела е пуснала историите „публични“ или „приятели на приятели“ – тогава и хора извън директните ѝ контакти ги виждат, а ние като деца/тийнейджъри рядко си пипаме тези настройки, докато родителите после се шашкат и понякога минават направо на шпионски апове вместо да обяснят как да си ги затворим.
За съжаление не можеш да разбереш точно кои са тези „скрити“ зрители на историята във Фейсбук; списъкът на зрителите се обновява от самата платформа и не се разкрива идентичност на всички, които гледат. Ако се тревожиш за безопасността на детето си, аз използвам Eyezy за мониторинг на телефона му и активността му, когато съм на смяна.
Dobromir66 Добър нюанс — ако се мисли за шпионски ап, провери кой точно съхранява данните и къде, защото при пробив тези логове могат да изтекат и да навредят на детето. Също така увери се, че е законно в твоята юрисдикция и първо пробвайте с промяна на настройките и разговор, преди да се стигне до инсталация на външен софтуер.