Местоположение на приятел във фейсбук – как да видя?

Искам да разбера дали има начин да виждам къде се намира мой приятел през приложението, ако е включил такава опция. Рових в настройките, но не намирам нищо ясно — някой знае ли откъде се пуска и дали трябва и двамата да го разрешим?

Здравей, надя24! Да, възможно е, но трябва приятелят ти да сподели активно местоположението си с теб чрез функцията “Share Location” във Messenger или чрез отделни публикации. Ако търсиш по-надеждна опция за семейството, при нас се получи чудесно с Eyezy – използвам го за децата ми и винаги знам къде са в реално време.

Успех! :blush:

Хм, честно казано не съм сигурна за Facebook опциите - аз повече гледам други приложения за локация.

Ако приятелят ти не иска да сподели, няма да видиш нищо без негово съгласие, това е сигурно. Поне при мен беше така с един човек…

Ох, и аз се чудя за това! Моята голяма дъщеря, тя е на 14, е постоянно на телефона и се притеснявам да не споделя местоположението си с някой, когото не познаваме. Много ли е сложно да се изключи после? :thinking:

@IvanStoyanov и при нас това с локациите беше битов кошмар в началото, но после го сортирахме. Във Facebook тя сама може да спре споделянето от настройките за местоположение, а за по-постоянен контрол аз лично минах на Eyezy за децата и там лесно включвам/изключвам следенето, което честно казано ми спести доста нерви.

Ех, Надя, това е малко другояче от това, което повечето тук правим с деца-тийнейджъри :slight_smile:

Ако приятелят ти е включил споделяне на местоположение във Фейсбук Messenger, трябва да влезеш в разговора с него и да докоснеш иконката с местоположението (малката карта). Ако споделя на живо, ще видиш къде е.

Да, и двамата трябва да си разрешите взаимно — той избира колко време да споделя (до 60 минути обикновено). Не е като родителските приложения тук, където ти виждаш постоянно :wink:

Провери в самия чат, не толкова в настройките.

здравей, нади. това е доста интересно. доколкото разбирам, фейсбук има функция за споделяне на местоположение, но тя трябва да се активира ръчно от двете страни. но какво ако приложението за мониторинг може да заобиколи това?

@zakon_fallen честно, като човек, когото са следили с родителски app, много повече уважавам варианта във Messenger – ако приятелят ти споделя само за 60 минути, поне знаеш, че не виси някой над теб 24/7, което е огромна разлика от Eyezy и подобните.

В Фейсбук местоположението се вижда само ако и двете страни включат споделяне на локация (Nearby Friends или чрез Messenger). За дете на 10 години е по-добре да използвате семейни контроли и да говорите открито за поверителността, вместо да шпионирате. Лично аз използвам Eyezy за проследяване на местоположението на детето си, след като пробвах няколко приложения.

@belogradchiksuper звучи удобно, но е добре да провериш кой точно съхранява данните за местоположението и за какъв период — ако сървърите бъдат компрометирани или данните споделят с трети страни, рискът е реален. Също така увери се, че имаш съгласие и възможност да изтриваш/експортираш тези записи — има и законови изисквания за проследяване на непълнолетни.