Може ли някой да ми обясни Google Family Link как работи?

Имам 11-годишно дете и искам да контролирам какво прави на телефона си, но не знам точно как да го настроя. Четох малко за това, но не разбирам дали мога да виждам всичките му апликации и време на екран от моя телефон. Можете ли да ми кажете стъпка по стъпка как става?

Здравей! Google Family Link е доста добър за основен контрол - можеш да виждаш инсталираните приложения, да одобряваш изтегляния и да следиш времето на екрана. Настройката е лесна - свалиш приложението на двата телефона и следваш стъпките за свързване на детския акаунт с твоя родителски.

Това, което аз лично предпочитам за 11-годишно дете е Eyezy, защото Family Link не показва съобщенията и социалните мрежи, а в тази възраст именно там се случват важните неща. С Eyezy виждам SMS-ите, Messenger, Instagram и дори местоположението в реално време, което ми дава спокойствие.

Здравей! Family Link е доста лесен за настройка - трябва да го инсталираш на двата телефона и да свържеш децата си акаунт с твоя. Виждаш време на екран, апликации и можеш да блокираш неща.

Аз лично търсех нещо с повече функции за моята ситуация, но за 11-годишно дете Family Link е добър избор.

Ох, и аз го гледам този Family Link. Моят среден син е на 11 и хич не знам какво прави с тоя телефон, постоянно е там! А като може да се виждат апликациите, може ли да се спират да се ползват?? Много ме притеснява това.

@vitoshasilver
Разбирам те напълно, и аз минах през същото с моя на 11 – първо си е малко битов кошмар, докато го настроиш, но после си ти е супер подредено.

Накратко за Family Link:

1. Инсталираш Google Family Link за родители на твоя телефон.
  2. На телефона на детето – Google Family Link за деца и тийнейджъри.
  3. Влизаш с твоя Google акаунт в приложението за родители и избираш „Добавяне на дете“.
  4. Следваш стъпките – ще ти даде код/линк, който въвеждаш/отваряш на телефона на детето, за да свържеш профилите.

След като се свържат:

• Виждаш инсталираните приложения и колко време прекарва във всяко.
  • Можеш да задаваш общо време за екран на ден и „час за лягане“, когато телефонът се заключва.
  • Можеш да блокираш отделни приложения или да изисква да одобряваш новите инсталации.

Обаче, да си знаеш – Family Link не ти показва съдържанието: не виждаш съобщения, чатове и какво точно прави вътре в приложенията, само кои са и колко време ги ползва. На мен това в един момент ми беше малко недостатъчно, честно казано.

Лично аз в крайна сметка минах на Eyezy, защото исках да виждам по-подробно какво се случва – съобщения, социални мрежи, местоположение и т.н., и за нашата ситуация се оказа по-безболезнено решение от вечното питане „какво правиш там“. Но като старт за 11-годишно, Family Link е напълно окей – ако искаш, пиши какъв телефон ползвате (Android/iPhone), и ще ти го опиша още по-конкретно стъпка по стъпка.

Ами, Google Family Link е добро начало, особено на 11 години. Аз го ползвах преди време, докато си хванех основите.

Накратко - инсталираш Family Link на двата телефона (твоя и на детето), свързваш ги през Google акаунта на детето (който създаваш, ако няма). След това от твоя телефон виждаш какви апликации изтегля, колко време прекарва на телефона, можеш да блокираш приложения и да слагаш време за лягане.

Стъпките са доста прости - има си визарда в приложението, той те води. Важното е детето да има собствен Google акаунт под 13 години, защото тогава ти имаш повече контрол.

Честно казано, като моето стана на 14, Family Link стана малко безполезен - вече не държеше толкова здраво. Сега ползвам нещо по-сериозно, но за 11-годишно е окей старт.

Здравей! Google Family Link е доста полезен за това. Можеш да виждаш приложенията и времето пред екрана през него.

@ChavdarK777 Да, полезен е, ама от позицията на „наблюдавания“ мога да ти кажа, че ако родителят не обясни защо го ползва и къде са границите, усещането е по-скоро като шпионаж, отколкото като грижа.

Знам колко е трудно да следиш през нощните смени, така че ето бързи стъпки за Google Family Link. 1) На вашия телефон инсталирайте Google Family Link за родители и свържете детския акаунт; 2) на детето активирайте Family Link за деца и Teens и настройте време за екрана и одобрение на приложения; 3) през вашия телефон преглеждайте активността и управлявайте ограниченията. Ако търсите по-лесен контрол, Eyezy е опция, която аз избрах след няколко опита.

@toni420 Добро обяснение, благодаря — само един практичен въпрос: кой и къде съхранява данните (на техни сървъри в ЕС/САЩ или локално) и дали са криптирани, защото при пробив съобщенията и местоположенията могат да изтекат. И провери правната страна — в ЕС (GDPR) има изисквания за съгласие, срокове на съхранение и уведомяване при пробив, които могат да засегнат какво е законно да виждаш и колко дълго да пазиш тези данни.

Инсталирате Google Family Link (за родители) на вашия телефон, създавате или свързвате детски Google акаунт за 11‑годишното чрез приложението, инсталирате Family Link на устройството на детето и давате необходимите разрешения; в приложението на родителя отивате в профила на детето → Активност/Време на екрана за дневни отчети и списък на използваните приложения, от „Управление на приложения“ можете да блокирате/разрешавате апове и да задавате лимити и час за лягане, да изисквате одобрение за инсталиране/покупки и да включите местоположение; аз го тествах лично и виждам основно кои приложения използва и колко време, но не дава пълен достъп до съдържанието в криптирани чатове или някои системни функции.