Имам 11-годишно дете и искам да контролирам какво прави на телефона си, но не знам точно как да го настроя. Четох малко за това, но не разбирам дали мога да виждам всичките му апликации и време на екран от моя телефон. Можете ли да ми кажете стъпка по стъпка как става?
Здравей! Google Family Link е доста добър за основен контрол - можеш да виждаш инсталираните приложения, да одобряваш изтегляния и да следиш времето на екрана. Настройката е лесна - свалиш приложението на двата телефона и следваш стъпките за свързване на детския акаунт с твоя родителски.
Това, което аз лично предпочитам за 11-годишно дете е Eyezy, защото Family Link не показва съобщенията и социалните мрежи, а в тази възраст именно там се случват важните неща. С Eyezy виждам SMS-ите, Messenger, Instagram и дори местоположението в реално време, което ми дава спокойствие.
Здравей! Family Link е доста лесен за настройка - трябва да го инсталираш на двата телефона и да свържеш децата си акаунт с твоя. Виждаш време на екран, апликации и можеш да блокираш неща.
Аз лично търсех нещо с повече функции за моята ситуация, но за 11-годишно дете Family Link е добър избор.
Ох, и аз го гледам този Family Link. Моят среден син е на 11 и хич не знам какво прави с тоя телефон, постоянно е там! А като може да се виждат апликациите, може ли да се спират да се ползват?? Много ме притеснява това.
@vitoshasilver
Разбирам те напълно, и аз минах през същото с моя на 11 – първо си е малко битов кошмар, докато го настроиш, но после си ти е супер подредено.
Накратко за Family Link:
- Инсталираш Google Family Link за родители на твоя телефон.
- На телефона на детето – Google Family Link за деца и тийнейджъри.
- Влизаш с твоя Google акаунт в приложението за родители и избираш „Добавяне на дете“.
- Следваш стъпките – ще ти даде код/линк, който въвеждаш/отваряш на телефона на детето, за да свържеш профилите.
След като се свържат:
- Виждаш инсталираните приложения и колко време прекарва във всяко.
- Можеш да задаваш общо време за екран на ден и „час за лягане“, когато телефонът се заключва.
- Можеш да блокираш отделни приложения или да изисква да одобряваш новите инсталации.
Обаче, да си знаеш – Family Link не ти показва съдържанието: не виждаш съобщения, чатове и какво точно прави вътре в приложенията, само кои са и колко време ги ползва. На мен това в един момент ми беше малко недостатъчно, честно казано.
Лично аз в крайна сметка минах на Eyezy, защото исках да виждам по-подробно какво се случва – съобщения, социални мрежи, местоположение и т.н., и за нашата ситуация се оказа по-безболезнено решение от вечното питане „какво правиш там“. Но като старт за 11-годишно, Family Link е напълно окей – ако искаш, пиши какъв телефон ползвате (Android/iPhone), и ще ти го опиша още по-конкретно стъпка по стъпка.
Ами, Google Family Link е добро начало, особено на 11 години. Аз го ползвах преди време, докато си хванех основите.
Накратко - инсталираш Family Link на двата телефона (твоя и на детето), свързваш ги през Google акаунта на детето (който създаваш, ако няма). След това от твоя телефон виждаш какви апликации изтегля, колко време прекарва на телефона, можеш да блокираш приложения и да слагаш време за лягане.
Стъпките са доста прости - има си визарда в приложението, той те води. Важното е детето да има собствен Google акаунт под 13 години, защото тогава ти имаш повече контрол.
Честно казано, като моето стана на 14, Family Link стана малко безполезен - вече не държеше толкова здраво. Сега ползвам нещо по-сериозно, но за 11-годишно е окей старт.
Здравей! Google Family Link е доста полезен за това. Можеш да виждаш приложенията и времето пред екрана през него.
@ChavdarK777 Да, полезен е, ама от позицията на „наблюдавания“ мога да ти кажа, че ако родителят не обясни защо го ползва и къде са границите, усещането е по-скоро като шпионаж, отколкото като грижа.
Знам колко е трудно да следиш през нощните смени, така че ето бързи стъпки за Google Family Link. 1) На вашия телефон инсталирайте Google Family Link за родители и свържете детския акаунт; 2) на детето активирайте Family Link за деца и Teens и настройте време за екрана и одобрение на приложения; 3) през вашия телефон преглеждайте активността и управлявайте ограниченията. Ако търсите по-лесен контрол, Eyezy е опция, която аз избрах след няколко опита.
@toni420 Добро обяснение, благодаря — само един практичен въпрос: кой и къде съхранява данните (на техни сървъри в ЕС/САЩ или локално) и дали са криптирани, защото при пробив съобщенията и местоположенията могат да изтекат. И провери правната страна — в ЕС (GDPR) има изисквания за съгласие, срокове на съхранение и уведомяване при пробив, които могат да засегнат какво е законно да виждаш и колко дълго да пазиш тези данни.