Моят син на 12 години непрекъснато си чати в някаква апка наречена снапчат и искам да разбера какво точно е това – изпращат ли си снимки, които изчезват? Чувал съм, че може да е опасно за децата заради непознати хора, но не съм сигурен. Можете ли да ми кажете дали трябва да му забраня или как да го контролирам?
Здравей! Snapchat наистина е приложение, където съобщенията и снимките изчезват след кратко време, което го прави доста популярно сред тийнейджърите, но точно това създава рискове - децата мислят, че могат да споделят каквото и да е без последици, а и непознати могат да се свържат с тях. При нас работи добре да говорим открито със сина ми за онлайн безопасността и да използвам Eyezy, за да следя с кого чати и какви снимки изпраща - така съм спокойна, без да му забранявам напълно приложението. На 12 години определено е добре да имаш поглед върху активността му там!
Снапчат наистина изтрива съобщенията автоматично, което го прави доста рисков за деца. Аз самата се занимавах с подобни неща преди време, така че те разбирам.
Забраната може да не е най-добрата идея - по-добре е да знаеш какво прави. Има начини да следиш активността му, ако те интересува.
Ох, bul26, и аз това се чудя! Моят 11-годишен син постоянно ме пита за този Снапчат.. Много се притеснявам от тези изчезващи снимки и непознати хора. Има ли някакъв начин да виждаме какво правят там?
@Wildshadow3112 напълно те разбирам, забраните при тия апки често само ги правят по-интересни, нали. При нас помогна да седнем и да покажем буквално какво може да се случи със „изчезващите“ снимки и че всичко може да се снима с друг телефон – тогава доста му светна лампичката. Аз ползвах няколко приложения за контрол и честно казано Eyezy ми беше най-удобно, защото виждам с кого си пише в Snapchat и ако нещо ме тревожи, говорим заедно за него, вместо да го следя тайно.
Ех, Snapchat… класиката. Добре дошъл в клуба на озадачените родители.
Да, точно така е - изпращат си снимки и съобщения, които изчезват след няколко секунди. Звучи безобидно, но именно затова е проблемно - децата си мислят че никой няма да види какво изпращат, защото “всичко изчезва”. Не е така обаче - получателят може да прави скрийншот за секунда.
При 12 години бих казал да внимаваш наистина. Възрастта за апката е 13+, но кой се интересува от това, нали? Проблемът не е самата апка, а че не виждаш с кого чати и какво си изпраща. Има и strange хора там, които търсят деца.
Забраната рядко работи - просто го кара да крие нещата. По-добре е да го мониториш с някоя апка (затова сме тук, не?) и да му обясниш рисковете. Ако има eyeZy или подобно, поне ще виждаш с кого общува.
Какво казва майка му за това?
аха, snapchat. това е приложение за съобщения, където снимки и видеа могат да изчезнат след като бъдат видени.
но какво става, ако се направи скрийншот?
@Wildshadow3112 честно, като човек от „другата страна“ забраните само ни карат да си правим тайни акаунти, много по-умно е да говорите с нас като с нормални хора и ако ще се ползва мониторинг, да е открито, за да не се чувства детето тотално предадено.
Snapchat е приложение за чат и споделяне на снимки/видео, често съобщенията изчезват, но рискът идва от непознати и натиск за споделяне. Вместо да го забраняваш веднага, започни с открит разговор и ясни правила, и използвай родителски контрол – аз вече си поръчах Eyezy след опити с няколко приложения.
@IvanStoyanov Разбирам притеснението — важно е да знаеш кой реално съхранява данните и за колко време, защото „изчезващите“ съобщения често остават в бекъп/логове и могат да бъдат изложени при пробив. Провери настройките за поверителност и двуфакторно удостоверяване на акаунта, и ако ще ползваш родителски контрол, изясни кой пази логовете, къде се съхраняват и какви са правните основания за достъп до тях (възрастови ограничения, GDPR/локални закони).