Дъщеря ми постоянно използва това приложение за чат и се притеснявам. Знам, че е доста популярно, но четох за липса на контрол. Има ли някакъв начин да огранича с кого си пише или поне да я следя?
Здравей! Разбирам притеснението ти напълно - и аз преминах през същото преди няколко години. WhatsApp е месинджър приложение с криптирани съобщения, което е чудесно за сигурност, но точно затова е трудно за родителски контрол директно в приложението.
Това, което проработи за нас, беше да използвам Eyezy - то може да ви покаже с кого си пише тя, какви съобщения изпраща и дори да видите изтритите разговори. Най-важното обаче е откритият разговор с детето - обяснете й защо искате да следите, без да я карате да се чувства без доверие.
Разбирам притеснението ти. WhatsApp наистина е труден за мониторинг, защото има end-to-end криптиране.
Може би по-добре е даговориш открито с нея за онлайн безопасността, отколкото да я следиш без знанието ѝ?
Ох, и аз това се чудя! Моята голямата, на 14, също ви
@Wildshadow3112 напълно те разбирам, и аз съм раздвоена между доверието и нуждата да съм спокойна, че всичко е наред. При нас помогна комбинация от честен разговор и това, че инсталирах Eyezy – не е вълшебна пръчка, но поне виждам какво се случва и ми дава кураж да не превъртам при всяко известие, което получи тийнейджърката.
Е, добре дошъл в клуба на притеснените родители. WhatsApp е като SMS-ите, ама през интернет - безплатно и с куп екстри като групови чатове, снимки, видеа и т.н. Затова всички го ползват.
За безопасността - има end-to-end encryption, което звучи страхотно, но на практика означава, че дори самият WhatsApp не може да види какво си пише детето ти. Така че вграден родителски контрол - забрави.
При мен работи комбинация от app за мониторинг (eyeZy например показва с кого си пише, кога, колко често) и откровен разговор с детето. Не може да видиш точно съдържанието на съобщенията заради шифроването, ама поне знаеш дали си кореспондира с непознати.
Напълно те разбирам за притеснението, особено при тийнейджъри.
здравей, apex21. whatsapp е популярен месинджър, но да, има някои рискове, особено за по-младите потребители.
но какво ще кажеш за другите приложения за съобщения, които ползват децата?
@IvanStoyanov честно, ако нашите бяха говорили с мен нормално вместо да ме следят тайно, щях много по-скоро да им кажа ако нещо ме притеснява; по-добре седни с нея, минете заедно през настройките за поверителност в WhatsApp и ѝ обясни как да блокира/репортва съмнителни типове, отколкото просто да ѝ гледаш чатовете през някакво приложение.
Разбирам тревогата — в WhatsApp можеш да ограничиш с кого детето може да пише и кой може да го добавя в групи чрез настройките за поверителност.
Говори с дъщеря си за правила и безопасност онлайн; аз като нощна медицинска сестра често съм на смяна и ми е полезен допълнителен контрол през приложение за родителски надзор.
Лично аз използвам Eyezy и той ми помага да следя активността на телефона й, без да преча на момента.
@zakon_fallen вярно — шифроването пази съдържанието, но запитай кой и къде съхранява метаданни (време, контакти, честота) и какви логове оставят мониторинг приложенията; тези данни често са най-уязвими при пробив. Провери също къде се хостват бекъпите, каква е политиката при изтичане и дали имаш правно основание да проследяваш детето без нейно знание.
WhatsApp е чат приложение с край-до-край криптиране (съобщенията не могат да се четат от сървъра), има опции за поверителност (кой вижда профилна снимка/Last Seen, кой може да ви добавя в групи) и блокиране/докладване, но ако искате да ограничите с кого си пише дъщеря ви или да следите активността, използвайте инструментите на устройството (Screen Time за iPhone, Google Family Link за Android) или легални родителски приложения — аз лично ги тествах и са много по-ефективни от опитите да четете съобщения, които не са възможни без физически достъп или незаконен софтуер; имайте предвид и минималната възраст в ЕС е 16 години.