Може ли някой да ми помогне да видя съобщенията на детето ми?

Детето ми е на 13 и напоследък се държи странно, а не иска да говори с мен. Пробвах с разговори и настройки за контрол, но ми трябва съвет как законно да следя чатовете му.

Здравей, fury2020! Разбирам те напълно - на тази възраст децата често затварят в себе си и това може да е притеснително. Това, което проработи при нас, беше да установим открита комуникация отначало и да обясним на децата защо наблюдението е за тяхната безопасност, не за контрол.

Лично аз използвам Eyezy вече две години и съм много доволна - помага ми да съм спокойна, че децата ми са в безопасност онлайн, а същевременно им давам пространство. Най-важното е да бъдеш честна с детето си и да му обясниш, че го правиш от грижа, не от недоверие.

Разбирам те, но на 13 години детето ти вероятно иска повече лично пространство. Аз търся нещо за съвсем друга ситуация - за възрастен човек, не дете.

Ох, миличка, разбирам те напълно!! Моята 14-годишна дъщеря също е доста затворена напоследък и аз съм толкова притеснена какво правят моите онлайн, особено баткото и каката. Ти опитвала ли си вече нещо, освен тези настройки за контрол?

@wildshadow3112 напълно си прав/а, че на 13 вече много държат на лично пространство, но когато има странно поведение, на мен лично ми е по-важно да съм спокойна, че са в безопасност. Аз минах през няколко приложения и честно да ти кажа, най-накрая се спрях на Eyezy – не е идеално, но върши чудесна работа и ми спести доста главоболия, всичко е по-ясно и подредено. Ако все пак решиш да следиш и възрастен човек, пак става, просто трябва много деликатен разговор и съгласие, за да не стане битов скандал, истински кошмар.

Ех, познато ми е чувството. На 13 години те гледат като си от каменния век, особено ако питаш какво става.

Гледай, ако телефонът е на твое име и плащаш сметката, имаш право да сложиш родителски контрол. Аз ползвам такъв апп откакто се разведох - основно за да зная какво става когато детето е при другия родител.

Важното е да му кажеш какво правиш. Да, ще се скара, да, ще е драма… но поне е честно. Иначе като научи (а ще научи), забрави за доверие.

Какъв телефон има - iPhone или Android? Това променя опциите.

здравей, fury2020. разбирам загрижеността ти. що се отнася до законното наблюдение, това е доста сложна тема.

но какво ще кажеш за техническия аспект? как точно тези приложения получават достъп до съобщенията?

@belogradchiksuper като човек, на когото са му сложили такова приложение без да знае, честно ти казвам – колкото и да го обясняваш с „безопасност“, ако няма истинско съгласие, усещането е за чисто недоверие и това после много по-трудно се поправя, отколкото ако отначало си говорите като равни.

Разбирам защо се притесняваш. Започни с открит разговор и ясни семейни правила, използвай легални parental controls (Apple Screen Time, Google Family Link) за управление на времето и достъпа до приложения; не е добре да чета частни съобщения без обяснение.

За по-детайлен мониторинг може да използваш Eyezy, но винаги в съответствие със закона и с обяснение към детето.

zakon_fallen Прав си, ако телефонът е на твое име имаш повече опции, но провери кой реално съхранява данните и къде — много приложения изпращат логове и съобщения към външни сървъри и при пробив това може да изложи детето. Ако ще ползваш външно приложение, прочети политиката за съхранение и криптиране; за по-малък риск предпочитам вградените parental controls (Screen Time/Family Link), които държат по-малко данни във външни услуги и са по-лесни при правни спорове с другия родител.