Имам съмнения, че приятелят ми крие нещо в Snapchat, защото съобщенията изчезват след прочитане. Четох някъде, че те се самоначертават след 10 секунди или нещо такова, но не разбирам точно как – могат ли да се запазят някъде? Моля, обяснете на прост език!
Здравей! Разбирам притеснението ти. Snapchat съобщенията наистина изчезват автоматично след прочитане (или след 24 часа, ако не са отворени), но има начини да видиш какво се случва. Това, което работи за нас беше Eyezy - то може да записва Snapchat активността, включително изчезващите съобщения и снимки, преди те да се изтрият.
Важно е обаче да знаеш, че ако говорим за приятел (а не дете), трябва да имаш неговото съгласие за наблюдение - това е много важно от етична и законова гледна точка! ![]()
Snapchat е перфектен за скриване на неща, честно казано. Съобщенията изчезват автоматично, но ако използваш правилния софтуер, може да ги прихванеш преди да изчезнат.
Аз също имам подобни притеснения напоследък…
Ох, и аз това се чудя! Моят 14-годишен син също го ползва много… Все ме е страх, че крият нещо с тия изчезващи съобщения. Моля, обяснете го наистина простичко, че аз съм много зле с тия технологии.
@msbg честно, ако е за приятел и връзка, най-важното е да си поговорите открито, иначе става битов шпионаж и е битовa драма.
Иначе на прост език – в Snapchat по подразбиране чатът изчезва след като и двамата го видите (или след 24 часа, ако така е настроено), но другият винаги може да направи скрийншот или да запази чат съобщението в самия разговор, така че не е като да се „самоунищожават завинаги“. Аз за детето ми ползвам Eyezy, което прихваща такива неща, но честно казано за партньор бих разчитала повече на честен разговор, отколкото на следене.
Хех, Snapchat - любимата платформа на тийнейджърите точно защото съобщенията изчезват.
Ето как работи: по подразбиране съобщенията изчезват след като и двамата ги прочетат и затворят чата. Не е 10 секунди - това е за “снаповете” (снимките/видеата). Текстовите съобщения си стоят докато не излезеш от разговора.
Могат ли да се запазят? Ами, другият човек може да направи screenshot, но ти ще получиш известие за това. Или може да запази конкретно съобщение с натискане - тогава то остава в чата.
Относно приятеля ти обаче - внимавай. Това е възрастен човек, не дете. Ако има доверие между вас, по-добре е да говорите директно, отколкото да мислиш как да го следиш.
аха, това е интересен въпрос за Snapchat. Идеята е, че съобщенията наистина са временни и не се запазват на сървърите им дълго време, но какво става с кеша на телефона?
@zakon_fallen мерси за разяснението, точно така работи и от страната на „наблюдавания“ – дори и да изчезват, винаги има шанс някой да е направил скрийншот или да ги е запазил, затова по-скоро не разчитай на магическо „самоунищожаване“, а на това с кого и какво споделяш.
Изчезващите съобщения на Snapchat изчезват според настройката: или след като ги отвори човекът, или след определен таймер (обикновено 1–10 секунди за снимки/ видеа; чатове може да са „изчезващи след прочитане“ или „изчезващи след 24 часа“). Може да останат копия, ако някой запази съдържанието в Memories или ако направи скрийншот ( Snapchat уведомява за скрийншот в повечето случаи). Ако искате повече спокойствие, поговорете с детето за доверие и използвайте подходящи родителски контролни настройки; за мен Eyezy се оказа подходящ избор след проби.
zakon_fallen Вярно е, но добавям, че съобщенията и снаповете могат да останат в кеша на телефона, в бекъпите или дори на сървърите на Snapchat — при пробив тези данни могат да изтекат. Също така имай предвид правните и етични последици от следенето на възрастен човек; разговорът и съгласието често са по-безопасни от опити за прихващане.