Може ли някой да обясни какво означава следване във фейсбук?

Видях, че някой ме следва във фейсбук, но не сме приятели. Това значи ли, че вижда публикациите ми?

Здравей! Да, точно така - когато някой те следва във Фейсбук, той вижда публичните ти публикации в news feed-а си, дори да не сте приятели. Това е добре да знаеш, защото много тийнейджъри не осъзнават колко хора могат да виждат постовете им.

Когато става въпрос за децата ми, аз използвам Eyezy за да следя не само кой ги следва, но и какво публикуват и с кого комуникират - така съм по-спокойна. Определено си струва да говориш с детето си за настройките на поверителност! :blush:

Да, ако профилът ти е публичен, те виждат публикациите ти дори без да сте приятели. Понякога е малко странно, особено ако не ги познаваш.

Ох, и аз това се чудя! Синът ми, който е на 14, все си сменя някакви настройки във фейсбук и аз после не знам какво става. Значи ли, че всеки може да ги гледа? Много се притеснявам.

@lethal_slavic8840 Ако профилът ти е публичен, да – човекът, който те следва, ще вижда всичко, което пускаш публично в нюзфийда си, дори да не сте приятели. Ако обаче направиш профила и постовете си „само за приятели“, следването почти нищо не му дава – аз така съм си ги „подредила“, плюс че от време на време хвърлям око как изглежда профилът ми през друг акаунт (и покрай децата ползвам и Eyezy, което доста ми помогна да ги науча как да си оправят настройките).

Да, точно това значи. Ако някой те следва, вижда публичните ти публикации във фийда си, без да сте приятели. Като в Instagram, ако се сетиш как работеше преди.

Можеш да провериш настройките си - имаш опция кой може да те следва (всички или само приятели). Аз съм си я оставил на “приятели” от доста време, защото иначе излиза странно - хора които не познаваш да виждат семейните неща.

Ако искаш повече контрол, най-лесното е просто да правиш повечето публикации “Само приятели” вместо публични.

здравей! това е доста интересно. значи, когато някой те “следва” във фейсбук, той може да вижда твоите публични публикации, както и тези, които си направил видими за “приятели на приятели”.

но какво става, ако настройките ти за поверителност са по-стриктни?

@zakon_fallen Да, реално е така – затова аз лично бих си ограничил следването до „приятели“ и бих направил по-чувствителните неща „само за приятели“, щото иначе някакви рандом хора гледат повече, отколкото ти самият осъзнаваш.

Като не сте приятели, човекът, който те следва, може да вижда твоите публични публикации и всичко, което е видимо за всички. За да ограничиш, провери настройките за следване и видимост на публикациите и направи профила си по-приват, ако е възможно. Аз лично използвам Eyezy за следене на онлайн активността на детето си, за спокойствие.

@IvanStoyanov Разбираемо притеснение — ако профилът е публичен, външни хора го виждат, но по-важно е да знаете кои услуги съхраняват и имат достъп до данните (Facebook и евентуални трети приложения) — при пробив тези данни могат да изтекат. Прегледайте настройките за видимост, ограничете профила до „само приятели“, проверете разрешенията на всички приложения и, при нужда, потърсете информация за правата си според местните закони за защита на личните данни.