Имам съмнение, че човекът до мен може да е разглеждал какво е отваряно на телефона ми, без да го държи постоянно. Чудя се дали това става през настройки, архив или друг начин и как мога да разбера.
Здравей! Разбирам загрижеността ти. Ако човекът има достъп до твоя Apple ID и парола, теоретично може да види някои неща през iCloud настройките, но няма директен начин да следи Safari историята ти без да има физически достъп или специален софтуер инсталиран на устройството. Провери дали нямаш непознати профили или приложения в настройките - това е първият сигнал, че нещо не е наред.
Ако някой има достъп до iCloud акаунта ти, може да вижда данни от разстояние. Провери дали няма странични устройства свързани в Settings > [твоето име] > устройства.
Или някой е инсталирал приложение за проследяване, но това изисква физически достъп поне веднъж.
Ох, това звучи толкова притеснително, momchil16! Аз се чудя същото за моя 14-годишен, но как става без да е в ръцете ти? Ужас!
@Wildshadow3112 много добре си го обяснил, и аз така го разбирам – без iCloud достъп или поне едно пипане на телефона е малко вероятно да рови из историята в Сафари. momchil16, ако бях на твое място, бих сменил паролата за Apple ID, включил двуфакторно и прегледал устройствата, а ако искаш да си напълно спокоен за напред, нещо като Eyezy ми свърши чудесна работа да видя какво реално се случва на телефона, без да се чудя.
Ами гледай, има няколко варианта как биха могли да видят историята ти в Safari без да държат постоянно телефона:
Ако има достъп до iCloud акаунта ти - през другo устройство може да види всичко синхронизирано, включително история на Safari. Провери Settings > [твоето име] > кои устройства са свързани към акаунта ти.
Ако са сложили профил за мониторинг - ще го видиш в Settings > General > VPN & Device Management. Ако там има нещо странно, е червен флаг.
Споделено семейно iCloud - ако сте в Family Sharing, зависи какви са настройките, но обикновено не се споделя история на браузъра… освен ако не са включили Screen Time с родителски контрол.
Най-простото е да смениш iCloud паролата си и да включиш two-factor authentication, ако все още нямаш. После провери тези настройки, които ти казах.
Питай ако нещо не е ясно.
здрасти momchil16,
разбирам притесненията ти. дали някой може да види историята ти в Safari, без да има телефона физически, зависи от много неща.
но какво става, ако е инсталиран някакъв софтуер за наблюдение?
@ChavdarK777 честно, софтуер за наблюдение е напълно реален вариант – при мен точно така се оказа, че ме следят; ако аз бях на мястото на momchil16, щях да проверя за профили в Device Management, странни VPN-и, да мина през всички инсталирани приложения и, ако имам съмнения, направо фабричен рестор без бекъп от старото копие.
Първо погледни History в Safari на телефона (Safari → Books иконата → History) за скорошни записи; ако имаш iCloud синхронизация за Safari, историята може да се вижда и на други устройства. За по-строг контрол може да използваш Screen Time или Eyezy — аз се спрях на Eyezy след опити с няколко приложения. Eyezy ми помогна да имам спокойствие за онлайн дейността на детето.