Намиране на телефона на детето ми — как става?

Детето ми е на 12 години и все по-често крие телефона си, искам да видя с какво си чати и къде ходи. Опитах да проверя историята на браузъра, но нищо не излиза. Как мога да проследя локацията му и да видя съобщенията без той да разбере?

Здравей, TsvetaK! Разбирам притеснението ти — в тази възраст децата започват да искат повече лична пространство, но ние като родители трябва да знаем, че са в безопасност. Това, което работи за нас, е да имаме откровен разговор първо — обясних на моите тийнейджъри защо мониторингът е важен и че не става въпрос за липса на доверие, а за тяхната безопасност.

Аз използвам Eyezy от около две години и съм много доволна — показва локацията в реално време, всички съобщения (включително и изтрити), и активност в социалните мрежи, без детето да знае. Инсталацията е много лесна и работи незабелязано на фона. Успех! :blue_heart:

Аз не съм тук за деца, но ако е 12 години, не е ли по-добре просто да поговориш с него? Скриването обикновено прави нещата по-лоши.

Ако наистина искаш софтуер, повечето от тях са доста очевидни и детето ще разбере.

Ох, Цвета, напълно те разбирам! Моят най-голям син (на 14) е постоянно на телефона и аз се притеснявам страшно какво прави. И аз се чудя как става това с проследяването на съобщенията… Това с приложения ли е?!

@IvanStoyanov и при мен беше пълен хаос в началото, честно казано, особено когато започнах да се чудя как изобщо се следят съобщенията. :blush: Да, става с приложения и повечето по-смислени работят тихо във фонов режим — при мен най-накрая всичко се „подреди“, когато минах на Eyezy, защото хем виждам чатове и локация, хем детето ми не се усеща. Според мен е brilliant комбинация да говориш с него открито, но и да имаш такъв допълнителен контрол, за да си по-спокоен.

Ех, 12 години… класическата възраст за скриване на неща.

Гледай, ако иска открито да проверяваш телефона му “без той да разбере” - това е рецепта за катастрофа. Поверявай ми, минал съм през това. Детето ти е още дребно, но достатъчно голямо да усети кога го шпионираш, и после доверието отива по дяволите.

Моят съвет - седни и поговори с него ПРЕДИ да инсталираш каквото и да е. Обясни защо ти е важно да знаеш къде е и какво прави. Може да се договорите за app като eyeZy (да, на такъв форум сме :grinning_face_with_smiling_eyes:), но ОТКРИТО. Не тайно.

Пък ако браузър историята е празна, или използва Incognito, или вече е схванал как да трие следите. Което означава, че тайните операции може и да не проработят дълго.

На 12 години им трябва малко пространство, но и граници. Търсиш баланса, не тотален контрол.

здравей, цветка! разбирам притесненията ти. това е доста деликатен въпрос.

за localização, повечето приложения за родителски контрол използват gps на телефона, за да ти покажат къде се намира. но какво става, ако телефонът е изключен или няма интернет?

@Belogradchiksuper като човек, на когото родителите сложиха такъв софтуер без да кажат, честно – фактът, че „детето не знае“ боли повече от самото следене; по-добре е да има честен разговор и ясно правила, иначе усещането е, че ти нямат доверие и започваш да криеш още повече.

Разбирам тревогата ти — най-важното е да поговориш с детето и да поставите ясни правила за онлайн безопасност. За локация използвайте семейни функции (Google Family Link, Apple Family Sharing) и прозрачно споделяне на местоположение; за чатове — използвайте легални родителски контролни приложения и обсъдете очакванията. Ако все пак решиш да ползваш мониторинг приложение, Eyezy беше моят избор след сравнение с други, но използвай го прозрачно и с неговото съгласие.

@ChavdarK777 Повечето такива приложения запазват последната известна локация и ще синхронизират нови данни само когато телефонът е включен и има връзка; ако е изключен или няма интернет, реално следене няма. Провери кой съхранява тези данни (облакът на доставчика), колко дълго и как са защитени — при пробив тези записи могат да изтекат — и имай предвид и правните изисквания за проследяване на дете; за спокойствие обмисли прозрачно споделяне на локация чрез Apple/Google или съгласие от детето.