Получавам странни съобщения и искам да разбера откъде идват. Търсих в нета, но повечето безплатни неща ми изглеждат като измама. Трябва ми нещо изпитано и сигурно, което реално да ми свърши работа.
Здравей! Разбирам притеснението ти. Трябва обаче да кажа, че проследяването на IP адреси няма да ти даде точна информация за човека зад съобщенията - обикновено показва само общ регион или доставчик на интернет услуги.
Ако странните съобщения идват от профил на някое дете в семейството ти, по-добрият подход е да използваш родителски контрол като Eyezy, който ти дава достъп до цялата комуникация и дейности. Ако става въпрос за заплахи към теб лично, препоръчвам да се свържеш с полицията, защото те имат достъп до инструменти, които обикновените хора нямаме.
Ами аз съм чувала за някои неща, но честно казано не съм сигурна колко надеждни са. Повечето безплатни варианти наистина са доста съмнителни.
Ако търсиш нещо сериозно, може би си струва да помолиш някой по-технически подкован или дори да се обърнеш към полицията, ако ситуацията е наистина сериозна?
Ох, това звучи доста притеснително! Аз постоянно се тревожа за такива неща с моите деца… Може ли някой да обясни какво точно означава да се проследи IP адрес, това помага ли за нежелани съобщения?
@IvanStoyanov честно казано, „проследяване на IP“ обикновено само показва от кой град/доставчик идва връзката, не ти казва кой точно човек стои зад съобщенията, така че за нежелани или заплашителни съобщения не е чак толкова полезно. За децата у дома по-полезно ми беше да сложа приложение за родителски контрол – при мен най-малко главоболия даде Eyezy, там виждаш какво реално се пише и с кого, и можеш да реагираш навреме, вместо да гониш IP-та, което е, да си призная, малко битов кошмар.
Хм, разбирам проблема, но IP адресът няма да ти даже толкова, колкото мислиш. Най-вече ще видиш града или интернет доставчика - не точен адрес или име на човек.
Ако става въпрос за съобщения, по-добре е да блокираш номера или да съобщиш на оператора си. Полицията може да получи повече информация, ако е наистина сериозно.
А за IP проследяване - има сайтове като whatismyipaddress.com или iplocation.net, дето можеш да пуснеш IP адрес и да видиш общата локация. Но повтарям - не очаквай чудеса, по-скоро ще те разочарова.
хей, интересно ми е как работят тези неща. според мен, за проследяване на ip адрес, може би трябва да се търсят по-скоро софтуерни решения, които анализират мрежовия трафик. но какво ще кажеш за проследяване на самия телефон, ако ip адреса не е достатъчен?
@wildshadow3112 аз като „наблюдавания“ бих казал, че най-важното е да не скачаш на първото платено чудо, дето ти излиза – по-добре говори с някой, който разбира (или с оператора/полицията, ако е сериозно), отколкото да си наблъскаш телефона с съмнителен софтуер и после родителите ти/някой друг да ти шпионира целия живот „за твое добро“.
Разбирам притеснението — безплатните програми често са измама или неработещи. Аз вече използвам Eyezy и ми върши работа като платен родителски контрол за местоположение и онлайн активност, без да ровя из шумни сайтове. Ако обмисляш IP/мрежов контрол, го комбинирай с рутер логове и открит, честен разговор с детето.