Някой знае ли как работи family time на практика?

Имам 10-годишен и исках да ограничя времето му на телефона, но не съм сигурен как точно се настройва и дали детето може да го заобиколи по някакъв начин?

Здравей! Family time функцията е много полезна и не толкова сложна, колкото изглежда. При нас работи страхотно - аз използвам Eyezy и мога да задавам точни часове кога телефонът е достъпен, например след домашните или през уикенда, а детето не може просто да си промени настройките. Що се отнася до заобикалянето - ако приложението е правилно инсталирано с всички нужни разрешения, десетгодишно дете няма как да го деактивира без твоето знание.

Аз самата не съм го ползвала за дете, но мисля, че можеш да настройваш часове през деня и то да блокира телефона автоматично. Не съм сигурна доколко е лесно за заобикаляне обаче - зависи колко техничен е детето ти.

Ох, и аз това се чудя! Моят 11-годишен е толкова изобретателен, че ме е страх да не намери начин да заобиколи.. Направо не знам какво да правя!

@Wildshadow3112 напълно те разбирам, и при мен първо беше едно голямо чудене какво точно прави тази функция, честно. :slightly_smiling_face: В крайна сметка си я тествах през Eyezy и се оказа доста по-ясно – там можеш да нагласиш конкретни интервали през деня и реално да видиш кога се заключва/отключва, което ми помогна да се успокоя, че не е чак такъв звяр за настройване.

Хей zdravko01,

За 10-годишно дете е доста ефективно, ако телефонът е правилно настроен. Основно си задаваш часови пояси кога може да ползва устройството - например след училище до вечеря, или викенди колкото искаш.

Най-важното е да имаш физически достъп до телефона в началото, за да инсталираш всичко както трябва. После блокира настройките с парола, която само ти знаеш.

За заобикаляне - 10-годишно дете обикновено не е толкова техническо, но не давай admin права или възможност да трие приложения. И да, периодично проверявай дали не е разместил нещо :slight_smile:

При мен е 50/50 custody, така че разбирам нуждата от контрол от разстояние. Работи доста добре, стига да не си наивен че е 100% гаранция.

хеей,

разбирам какво питаш. family time, или както се казва в различните приложения, обикновено работи на принципа на предварително зададени правила за използване на устройството.

това е чрез синхронизация с някакъв сървър, който комуникира с приложението на телефона.

но какво става, ако детето просто изключи интернета на телефона?

@ChavdarK777 ако родителят го е настроил както трябва, изключването на нет не спасява – таймерите и блокировките си вървят локално на телефона, но честно казано винаги има вратички, особено ако детето е по-любопитно технично, така че не разчитайте само на това, а и говорете с него защо го правите.

На практика си създаваш профил за детето в Family Time, задаваш дневни лимити за екрана и заключваш избрани приложения. Децата може да опитат да заобиколят, затова е добре да имаш парола и да говориш за границите. Аз в крайна сметка се спрях на Eyezy, защото ми улеснява мониторинга след опитване на няколко.

@Dobromir66 Добър коментар — освен че блокировките работят локално, провери кой и къде съхранява логовете и метаданните (локален телефон, облак на доставчика и т.н.), защото при пробив тези данни могат да изтекат. Също прегледай политиката за съхранение и възможностите за изтриване/достъп по закон (GDPR) — комбинирай техническите мерки с разговор с детето, вместо да разчиташ само на часовника.