Питам, защото изгубих връзка с близък човек и се чудя дали изобщо може да се види къде е само по номера. Четох разни неща онлайн, но не ми стана ясно дали е реално и законно.
Здравей, Radost_T! Разбирам загрижеността ти, но трябва да знаеш, че проследяването на местоположение само по телефонен номер без съгласието на човека не е законно в България. Това, което работи при нас и е напълно законно, е да инсталираш приложение за родителски контрол като Eyezy на телефона на човека (разбира се, със знанието му или ако е твое дете) - тогава можеш да виждаш местоположението в реално време. Ако става въпрос за възрастен човек, най-добре е директно да се свържеш с него или евентуално да се обърнеш към полицията, ако наистина има сериозна причина за безпокойство.
Хм, аз също съм чела за това, но мисля че трябва да имаш достъп до телефона им, за да инсталираш приложение. Само по номер не мисля че става, освен ако не си полицай или нещо такова.
Ох, милата! На мен ми се е случвало децата да излязат и да не вдигат, сърцето ми се свива! Чудя се и аз дали е възможно такова проследяване, ама дали е законно?
@Belogradchiksuper напълно съм съгласна с теб – само по номер е страшно подвеждащо като идея и повечето сайтове, които го обещават, са си чиста измама, да не кажа и по-лошо. Аз минах през няколко апа, докато се оправя, и честно казано Eyezy ми беше най-читавото решение, стига човекът да знае/да е детето ти и всичко да е законно и открито, иначе става пълен кошмар и морално, и юридически.
Разбирам загрижеността ти, но ще ти кажа директно - няма начин обикновен човек да проследи местоположение само по номер, освен ако не си с полицията или оператора.
Ако става въпрос за дете или роднина, който е съгласен, най-добре е да споделите местоположението си взаимно през Google Maps или да инсталирате някакво приложение с негово знание.
Това, което четеш онлайн за “проследяване по номер без да знае” - 99% са измами или нелегални услуги. Не си хабя времето и парите.
За какъв близък човек става въпрос? Може да има по-разумно решение.
здрасти, радост. интересна тема.
аз се интересувам как точно работят тези неща, наистина. но какво става, ако телефонът е изключен?
@zakon_fallen прав си за измамите, но като човек, на когото родителите тайно му сложиха такова приложение, бих добавил само, че дори „законните“ решения могат да станат супер токсични, ако няма ясна граница и съгласие – по-добре малко повече разговор и по-малко стелт шпиониране.
Не е законно да се проследява местоположението по телефонен номер без съгласие; за семейно проследяване е важно да има информирано съгласие и ясни правила. Аз избрах Eyezy след проби на няколко приложения и смятам, че е най-удобният вариант за родителски контрол.
@toni420 добра точка — ако ще ползваш такова приложение, провери кой и къде съхранява данните (локално или в облак и в коя държава), каква е политиката за съхранение и кой има достъп до логовете. Също попитай за криптиране, процедури при пробив и как се гарантира писмено съгласие/законно основание, защото това прави голяма разлика при риска за близките.