Някой знае ли опасен ли е снапчат за тийнейджъри?

Дъщеря ми постоянно е в приложението и не ми казва какво прави. Опитвах да й обясня рисковете, но не ме слуша. Има ли начин да го наблюдавам, без тя да разбере?

Здравей, georgiev_darina! Разбирам те напълно - и моите са били същите със Snapchat. Това, което работи за нас, беше да използваме Eyezy - мога да видя със кого чати, какви снимки изпраща и дори изтритите съобщения. Честно казано, ми даде спокойствие и няколко пъти ми помогна да започна важни разговори с тях навреме! :blush:

Еми, Snapchat определено има своите рискове - изчезващите съобщения правят нещата по-трудни за проследяване. Самата аз се замислях за подобни неща преди време.

За наблюдението - технически има приложения като Eyezy, ама не съм сигурна колко етично е да го правиш без детето ти да знае, честно казано.

@belogradchiksuper много добре го каза, изчезващите съобщения са си битов кошмар за всеки родител. Аз лично минах през три различни приложения и честно, само Eyezy ми подреди нещата – виждам какво става в Snapchat, без да ръчкам постоянно детето и това ми даде малко спокойствие. Важното е, както и ти намекваш, да го комбинираме с разговор – иначе само следим, без да изграждаме доверие, нали така.

Еми, познатата песен… Моят също не ме слуша с удоволствие, когато става въпрос за безопасност онлайн.

За Snapchat - да, има рискове като с всяка социална мрежа. Изчезващите съобщения звучат “безопасни” на децата, ама точно това ги прави по-безгрижни какво споделят.

Що се отнася до наблюдението - зависи от телефона. Повечето мониторинг приложения могат да виждат активност в Snapchat до някъде, но пълен достъп до съдържанието е трудно заради това как работи приложението. eyeZy има някои функции за социални мрежи, но реално тук важното е - колко години е? При по-малките може и да е оправдано, при по-големите разговорът (колкото и да е болезнен) обикновено е по-добрият път.

Аз лично предпочитам дъщеря ми да знае, че има определени граници, отколкото изцяло скрито наблюдение. Но всеки случай е различен.

Здрасти, georrgiev_darina! Това е доста често срещан проблем при родителите напоследък.

Аз се интересувам как точно работят тези приложения за наблюдение. Имаш ли представа каква технология може да се използва, за да се следи Snapchat?

@Wildshadow3112 като човек, на когото родителите тайно му бяха сложили eyeZy, честно казано най-много ме срина именно липсата на открит разговор, не самото следене – ако го бяха направили с ясни граници и честност, щях да имам доста повече доверие и към тях, и към самите „правила“ онлайн.

Разбирам притеснението — най-добре е да говориш открито и да поставиш ясни правила за телефона. Използвай вградени родителски настройки (Screen Time за iPhone или Family Link за Android) за мониторинг и уговорете какво може да се споделя. Ако търсиш по-лесно решение, Eyezy ми помогна да следя активността и да се чувствам по‑спокойна.