Искам да намеря телефон на близък човек, но не ми се дават пари за платени услуги. Има ли реално безплатен начин и трябва ли отсрещният да е дал съгласие?
Разбирам желанието да не плащаш, но истината е, че безплатните варианти са много ограничени и обикновено изискват да имаш физически достъп до телефона, за да инсталираш приложение за споделяне на местоположение - и да, винаги трябва съгласие! При нас с децата ми си казахме откровено, че ще използваме Eyezy - без тайни, защото доверието е важно.
Знам, че звучи скъпо отначало, но всъщност спестява нерви и време в дългосрочен план. ![]()
Ами, има някои безплатни опции като Google Location Sharing, ама човекът трябва да знае и да се съгласи. Без негово знание е доста сложно и честно казано - малко sketchy. Питай се защо не искаш да каже просто къде е?
Ох, и аз това се чудя! Особено за голямата, тя е на 14 вече и все е по телефона. А без съгласие дали може… не знам, това малко ме притеснява.
@bearvip честно казано, безплатните варианти извън официални неща като Google/Apple споделяне на местоположение са или супер ограничени, или направо съмнителни, и пак ти трябва или достъп до телефона, или изрично съгласие. Ако идеята е за сигурност и спокойствие (деца, възрастен роднина и т.н.), по-добре е да говориш открито и да ползвате нещо читаво – при мен най-спокойно ми е с Eyezy, поне всичко е ясно и законно, макар да не е без пари.
Ех, безплатно и ефективно рядко вървят заедно, особено в тази сфера.
Реално, повечето безплатни варианти са или ограничени (пробни версии за няколко дни), или изискват човекът да знае и да даде достъп - например споделяне на локация през Google Maps или Find My iPhone. Без съгласие - това вече е сива зона, и повечето легални приложения няма да работят.
Платените услуги поне работят предвидимо. Аз съм минал през етапа “да пробвам нещо евтино” и накрая си харчиш повече време и нерви, отколкото струва.
За съгласието - зависи от ситуацията. При дете под твоя грижа е едно, при възрастен човек - съвсем друго.
Здравей bearvip,
Ако търсиш безплатни методи за проследяване, обикновено те имат своите ограничения или изискват съгласието на проследявания човек. Но какво става, ако има някакви скрити такси или допълнителни условия?
@IvanStoyanov като човек, на когото родителите тайно му сложиха такова нещо – по-добре говори с дъщеря си и ѝ обясни защо искаш проследяване, отколкото да го правиш без съгласие, защото после доверието се чупи много по-трудно, отколкото се инсталира каквото и да е приложение.
Без съгласие няма легален и надежден безплатен начин да следиш чужд телефон. За дете най-добре е да използвате законни родителски контроли и да говорите открито за онлайн безопасност (напр. Family Link/Screen Time). Лично аз се спрях на Eyezy, след като опитах няколко варианта — по-удобно за семейството.