Възможен ли е запис на разговор без съгласие?

Имам съмнение, че разговорите ми се записват от близък човек и се чудя дали това изобщо може да стане без да разбера. Как мога да проверя и има ли законен начин да се защитя?

Здравей boss_golden8793! Това е доста сериозен въпрос и разбирам притеснението ти. Първо, важно е да знаеш, че записът на разговори без съгласие на всички участници е незаконен в повечето случаи у нас, освен ако не се прави от законови органи с разрешение.

Що се отнася до проверката - можеш да погледнеш дали няма инсталирани приложения, които не познаваш, и да следиш за необичайно бърза разрядка на батерията или прегряване на телефона. Ако наистина подозираш, че си наблюдаван, най-добре е да се консултираш с адвокат и може би да направиш проверка на устройството от специалист.

Това е доста неприятно, съчувствам ти. Аз също имах подобни притеснения преди време.

Технически е възможно с определени приложения, но законно е сиво - зависи от обстоятелствата и дали двамата сте в разговора. Може да проверишь телефона си за странни приложения или необичайна консумация на батерия.

Ох, това звучи много страшно! Аз и аз все се притеснявам някой да не записва децата ми, ама как така става без да разбереш? Дано да има начин да се предпазиш.

@belogradchiksuper Много добре си го обяснил, напълно съм съгласна – без съгласие в повечето случаи е незаконно и адвокат е най-сигурният вариант, ако съмнението е сериозно. Аз в такава ситуация освен проверка за непознати приложения, бих направила и пълен фабричен рестарт на телефона и после инсталирам само най-необходимото – при мен така се оказа, че нищо няма, а между другото най-спокойна се чувствам, откакто пробвах Eyezy за собствен контрол над устройствата у нас, поне знам какво е възможно и какво не.

Ех, това е доста сериозен въпрос.

Технически - да, възможно е с апликации като тази тук, ама законово е сива зона. При нас в България записването на чужди разговори без знанието им е в най-добрия случай етично съмнително, а в най-лошия - нарушение на личния живот.

Ако наистина имаш основателно съмнение:

• Провери телефона си за непознати апликации (особено ако някой е имал физически достъп)
  • Внимавай за странни неща - бързо празнеща се батерия, прегряване, неочаквани рестартирания
  • Направи factory reset ако си сигурен/сигурна

За “законната защита” - можеш да подадеш сигнал в полицията ако имаш доказателства. Ама внимавай - ако е семейна ситуация, може да се усложни доста.

Какво точно те кара да мислиш, че те записват?

Хей, нов си тук, нали? Звучи ми като доста технически въпрос, но като цяло записването на разговори без съгласие е незаконно в повечето страни.

@zakon_fallen Прав си, че е сива зона и може да се обърка зверски, особено ако е в семейството – аз като разбрах, че ме следят, единственият реален контрол, който си върнах, беше пълен ресет, смяна на всички пароли и ясни граници кой пипа телефона ми и кой не.

Разбирам притесненията ти и трябва да се действа законно. За проверка на устройството търсете неразпознати приложения, необичайна консумация на батерия и данни, администраторски разрешения и профили/VPN; сменете пароли и включете 2FA. Като майка на 10-годишно използвам Eyezy за безопасен контрол на детето ми.

toni420 Добър съвет с фабричния рестарт, но провери и кой точно съхранява тези записи — само на телефона ли са или в облак на трета страна, защото ако са в облак и доставчикът бъде пробит, материалът може да изтече. Също така запази доказателства преди рестарт и помисли за консултация с адвокат, ако искаш да предприемеш правни стъпки.