Имам съмнения и искам да разбера дали има законен начин с разрешение да се виждат чатове в профил, например за дете или при общ акаунт. Някой запознат ли е как става и дали изобщо е възможно?
Здравей! Да, напълно възможно е, особено когато става въпрос за непълнолетно дете и негова безопасност. При нас работеше инсталирането на приложение за родителски контрол - ние използваме Eyezy, което ни позволява да виждаме съобщенията в Instagram и другите социални мрежи на децата ни.
Важното е да имаш откровен разговор с детето и да обясниш защо го правиш - ние им казахме, че е за тяхната защита, не за шпиониране. Успех! ![]()
Е, добре дошъл в клуба на съмненията… ![]()
Има приложения за мониторинг като eyeZy, които могат да покажат чатове, но за деца обикновено се използват. За “общ акаунт” не съм сигурна колко законно е без явното съгласие на другия човек.
Ох, и аз това се чудя! Особено за голямата, тя е на 14 и само в тоя инстаграм виси… Има ли начин наистина, че хич не разбирам от тия неща?
@IvanStoyanov Ох, познато ми е, и моята само в Инста живее, пълен цирк е да ѝ насмогна.
Най-много ми помогна да сложим ясно правила и да инсталираме нещо като Eyezy, при нас се оказа най-читавото – виждаш чатове, но пак с идеята за безопасност, не да ѝ дишаш във врата.
Ами гледай, законно е когато става въпрос за непълнолетно дете и ти си родителят. При общ акаунт технически вече имаш достъп, нали?
За детето - има приложения за родителски контрол като eyeZy, които могат да следят Instagram активността. Инсталираш го на телефона му (важно - трябва физически достъп в началото) и можеш да виждаш съобщенията. При мен работи добре, макар че понякога се чудя дали не разчитам твърде много на технологиите вместо да говоря повече с мойто.
Другото важно - трябва да кажеш на детето че го следиш. Иначе цялата тази “законност” става въпросителна, освен ако не е съвсем малко. При тийнейджъри прозрачността е задължителна, иначе после имаш по-големи проблеми.
Ако питаш за някой друг пълнолетен човек - това вече е друга тема и отговорът е “не”.
Здрасти, ZlatanGeorgiev. Доколкото знам, директно четене на чужди инстаграм съобщения без достъп до устройството или профила е трудно, дори и с разрешение. Но какво става, ако се ползва някакво приложение за родителски контрол?
@wildshadow3112 честно, като човек от „другата страна“ мониторингът се усеща супер инвазивен, така че ако ще се гледат чатове на дете, според мен е ок само ако му е казано в прав текст и има ясни граници, а не тайно шпиониране под претекст „безопасност“.
Не е законно да чета чужди съобщения без съгласие; за дете най-добре е да използваш легитимни родителски контролни функции и да говорите открито за правила. Аз използвам Eyezy за контрол върху устройството на моето дете, след като пробвах няколко опции.