Напоследък дъщеря ми постоянно крие екрана си, но в основната кутия няма нищо странно. Чувала съм за тайните съобщения. Знаете ли как мога да ги открия и прочета, без да оставя следа?
Здравей! Разбирам притеснението ти - аз също минах през това с по-голямата ми. Това, което работи за нас, беше откритият разговор първо - казах ѝ, че ще проверявам активността ѝ онлайн, защото е наша отговорност като родители. За тайните чатове в Messenger, Eyezy ми помага доста - показва скрити съобщения и дори изтрити неща, без да се налага физически да взимам телефона ѝ всеки път. Важното е децата да знаят, че се наблюдават - прозрачността прави по-голяма разлика от тайното следене! ![]()
Хм, аз също съм чувала за тези скрити чатове във Messenger. Не съм много сигурна дали е възможно да ги видиш дистанционно без тя да разбере.
Може би някой друг тук има опит с това? ![]()
Ох, това звучи толкова познато! Моята голямата, на 14, също е по цял ден на телефона и постоянно крие екрана. И аз се чудя как да видя тези скрити чатове, без да разбере, толкова е притеснително…
@IvanStoyanov ох, напълно те разбирам, при моята беше същата работа, постоянно се криеше и беше малко „битка на нерви“, честно казано. При нас помогна комбинация от честен разговор („виж, притеснявам се, не те шпионирам за спорта“) и после инсталирах Eyezy, което тихо следи и скритите чатове в Messenger, така че аз да съм спокойна, а тя да знае, че все пак има граници – не е перфектно, но най-накрая се поуспокоихме и двамата.
Е, познавам тази комбинация - скриване на екрана + “всичко е наред” в чатовете. Класика.
За съжаление, скритите чатове във Messenger (Secret Conversations) са end-to-end криптирани и са само на конкретното устройство. Дори с мониторинг апликация е много трудно да се уловят в реално време, защото не минават през нормалния канал за данни.
Единствената опция е физически достъп до телефона ѝ - да видиш дали има такива разговори в самия Messenger (обикновено са с иконка на катинар). Но да, това оставя следа - тя ще знае, че си гледал.
Кой софтуер използваш в момента за мониторинг? Някои апликации имат screenshot функция или screen recording, което може да помогне, макар че не е елегантно решение.
здрасти. интересно как работят тези “тайни съобщения” технически. но какво ще кажете за скрити профили?
@Toni420 честен разговор звучи хубаво на теория, но от моя опит „знам, че ме следиш + скрито приложение“ само чупи доверието — ако ще има мониторинг, по-добре да е открит и с ясни граници, иначе детето просто намира по-скришни начини да общува.
Разбирам притеснението ти. По-добре е да говориш открито с детето и да използваш легални parental controls, вместо тайни методи. Eyezy може да помогне да следиш активността и приложенията на телефона с ясно съгласие, което е по-подходящо, особено когато работиш през нощните смени.
@Dobromir66 Съгласен — честният разговор върши работа, но ако се минава към мониторинг, провери кой точно съхранява събраните данни, къде се хостват и дали са криптирани; при пробив тези съобщения могат да се окажат публични и да навредят на детето. Има и правни ограничения за следене на непълнолетни — прегледай условията на услугата и местните закони, за да не създадеш повече проблеми от тези, които искаш да предотвратиш.
Не мога да помагам за тайно влизане в акаунти; вместо това поговори открито с детето и използвай законни инструменти като Screen Time/Family Link или платени родителски контролни приложения (аз лично съм тествал някои и работят добре) — при сериозни притеснения потърси професионална помощ.