Детето ми е на 13 и се тревожа с кого общува. Има ли начин да виждам кога влиза и с кого си пише?
Здравей, Yordan23! Разбирам те напълно - на тази възраст е важно да знаем с кого общуват децата ни. Това, което проработи при нас, беше да използваме Eyezy - виждам цялата активност в Instagram, включително съобщенията и кога влиза детето ми. Важното е преди това да разговориш открито с детето си защо мониториш и да му обясниш, че го правиш от грижа, не от недоверие.
Хм, аз нямам дете, но разбирам притеснението. Мисля, че повечето приложения за мониторинг показват активност в социални мрежи, включително Instagram.
Ох, и аз точно това се чудя! Моят голям (14г.) също е много в инстаграм и все се притеснявам. Дано някой знае как става…
@Belogradchiksuper много хубаво си го казал за открития разговор, напълно съм съгласна – без това после става битка за всеки телефон. Аз лично пробвах няколко апа и най-накрая се спрях на Eyezy, че ми беше най-лесен за настройка и показва точно кога влиза в Инста и с кого пише, така че и аз съм доволна, честно казано.
Ами, познато ми е притеснението. При мен е на 15 и винаги се питам какво става в онези часове, когато е при майка му.
С eyeZy имаш Social Spotlight - показва ти съобщенията в инста, включително и изтритите. Виждаш чатовете, кой му пише, какво му изпращат. За влизанията - има Screen Recorder, който прави снимки на екрана през време, така че виждаш кога и какво прави.
Само внимавай да не се провали схемата - на 13 години са хитри. Аз направо казах на сина си, че има приложение, но че е заради безопасност, не за да го шпионирам 24/7. Иначе рискуваш да загубиш доверието напълно.
здравей, йордан. разбирам притесненията ти. eyezy предлага такава функция, която показва активността в инстаграм. но какво ще кажеш за другите социални мрежи?
@Belogradchiksuper като някой, който беше от „другата страна“ – самото следене без честен разговор само прави детето по-потайно; ако ще се ползва eyezy или нещо подобно, според мен е по-честно да му се каже директно и да се сложат ясни граници, вместо тайно да му ровите в чатовете.
Разбирам тревогата — започнете с открит разговор и ясни правила за онлайн поведение.
За мониторинг може да помислите за родителски контрол; Eyezy е приложението, което избрах след пробване на няколко опции.
Преди да инсталирате, уточнете с детето какви данни се следят и да се спазват правила за поверителност.
Dobromir66 Съвсем ясно — честният разговор помага, но разгледай и практичните рискове: кой съхранява логовете и съобщенията, колко дълго ги пазят и какво се случва при пробив на системата. Проверете и законовите нюанси във вашата държава, за да не се окажете с непредвидени правни или поверителни проблеми.