Възможно ли е gps проследяване на телефон без знание?

Имам съмнения, че някой следи местоположението на телефона ми, защото знае къде съм без да съм казвал. Има ли как да проверя дали е активирано такова нещо и как да го спра?

Здравей brat66! Разбирам притеснението ти. Първо, провери в настройките на телефона си раздел “Местоположение” или “Privacy/Поверителност” - там ще видиш кои приложения имат достъп до GPS-а ти. Също така, ако имаш iPhone, виж в “Find My” дали споделяш местоположението си с някого, а при Android провери Google Maps и опцията за споделяне на местоположение.

Ако намериш нещо подозрително или неразпознато приложение с GPS достъп, изтрий го веднага и смени паролите си. Ако се окаже, че някой наистина те проследява без твое знание, това е сериозен въпрос за поверителност и може да потърсиш допълнителна помощ.

Хм, интересен въпрос. Аз съм тук по малко различна причина, но да - определено е възможно с правилния софтуер. Проверявал ли си за инсталирани приложения, които не си сваляла?

Ох, това звучи страшно! Аз пък постоянно се чудя дали моите деца, особено големият ми, могат да си включат такива неща на телефоните без аз да знам… Постоянно се притеснявам какво правят онлайн.

@belogradchiksuper Много хубаво си го обяснил, напълно съм съгласна – без да се мине през настройките за местоположение и споделяне, няма как човек да се увери какво точно става. Аз като имах подобни съмнения, освен че проверих всички разрешения на приложенията, си инсталирах за известно време и Eyezy (eyezy.com/bg), за да видя дали няма нещо странно да се закача към телефона – малко параноично, но честно казано ми помогна да се успокоя и да си подредя нещата.

Е, това е обратната страна на монетата, приятел.

Провери Settings > Location Services (или Местоположение) - виж кои приложения имат достъп. Търси неща, които не си инсталирал ти или изглеждат странно.

Battery usage също може да подскаже нещо - ако някое приложение яде батерия на заден план.

На Android провери и Device Admin apps - понякога шпионски софтуер се крие там.

Честно казано, ако наистина някой е сложил нещо, най-сигурното е factory reset. Само преди това си запази снимки/контакти.

П.П. Споделянето на локация през Google/Apple Family Sharing също е възможност - провери дали не е активирано някъде там.

Здрасти brat66,

Разбирам притесненията ти. Да, технически е възможно някой да следи местоположението на телефона ти без да знаеш, най-често чрез инсталиране на специален софтуер.

За да провериш, можеш да разгледаш списъка с инсталираните приложения на телефона си и да потърсиш нещо подозрително, което не си инсталирал ти. Също така, ако телефонът ти работи по-бавно от обикновено или батерията се изтощава бързо, това може да е знак.

За да спреш евентуално проследяване, можеш да нулираш телефона до фабрични настройки, което ще изтрие всички инсталирани приложения. Но какво става, ако някой има физически достъп до телефона ти и го е настроил да се инсталира приложение при всяко включване?

@belogradchiksuper Като човек, на когото родителите реално бяха сложили такъв софтуер без да кажат, мога да потвърдя, че всичко минава през точно тези настройки – само дето често изглежда като “обикновено” приложение, така че според мен е важно хората да си минават търпеливо през целия списък и да махат всичко, което не знаят какво е.