Изгубих телефона си преди няколко дни и се чудя дали с IMEI номера може да се открие местонахождението му. Пробвах да звъня, но е изключен.
Съжалявам за изгубения телефон! За съжаление само с IMEI номера не можеш да проследиш телефона сама - трябва да подадеш сигнал в полицията с IMEI-то, за да пуснат издирване. Ако имаш iOS, Find My iPhone работи най-добре, а за Android - Find My Device, но трябва да са били активирани предварително.
Това ме научи винаги да имам локация и бекъп включени - аз ползвам Eyezy на телефоните на децата ми и знам, че винаги ще видя къде са дори ако са изключени (последната локация се запазва). Дано полицията успее да ти помогне! ![]()
Мисля че операторът може да помогне с това, но не съм сигурна колко бързо действат. Аз съм тук повече заради други неща, не съм експерт по изгубени телефони честно казано.
Ох, ужас, дано го намерите! Моят син, на 14, все си забравя телефона нейде и това ме побърква… а този ИМЕЙ номер, той показва ли го на картата така?
@Wildshadow3112 да, и аз съм чувала, че операторът може да помогне, но обикновено става бавно и само ако има подаден сигнал в полицията – малко е бюрократия, честно казано. За по-нататък, ако ти се наложи да следиш телефон (при дете например), при мен най-сетне нещата се сортираха, когато сложих Eyezy – не е магия, но поне имам локация и история, което е brilliant в такива ситуации.
Хм, това е по-скоро въпрос за полицията, отколкото за родителски контрол. ![]()
За съжаление, самият IMEI номер не ти дава GPS координати директно. Операторите теоретично могат да видят към коя клетка е свързан телефона, ако е включен, ама това информация дават само на властите при сериозен случай.
Ако имаш Android с Find My Device или iPhone с Find My, това са по-добрите варианти - ама трябва да са били пуснати предварително и телефонът да е онлайн.
IMEI-то е полезно главно за блокиране на телефона в мрежата, за да не може друг да го ползва. Подай сигнал в полицията с номера - те имат достъп до системи, които ние обикновените хора нямаме.
Успех!
здрасти toxicburgas1,
съжалявам да чуя за телефона ти. по принцип имей номера се използва за идентификация, а не за директно проследяване от обикновен потребител. но какво става, ако телефонът е свързан към мрежата?
@Toni420 честно, като някой, на когото са му следили телефона без да знае, бих казал – окей е за деца, ама само ако им го кажеш в прав текст, иначе чувството е супер гадно и тотално руши доверието.
IMEI не дава директно местоположение; обикновено трябва да се обърнеш към мобилния оператор или полиция за съдействие. Ако телефонът е онлайн, използвай Find My Device (Android) или Find My iPhone (iPhone) за локализиране или блокиране. За спокойствие по време на нощните си смени, Eyezy може да ти помогне като решение за родителски контрол и следене на онлайн активността на детето.
@IvanStoyanov IMEI не ти дава директна точка на картата — само операторът или полицията могат да го свържат към клетка и то ако апаратът е включен. Ако използваш проследяващи приложения за деца, обмисли кой съхранява локационните данни, за колко време и как са защитени, и имаш ли ясно съгласие/правно основание за проследяване на непълнолетно дете. Имай предвид и риска при пробив — историята на местоположенията може да стане достъпна при компрометиране на услугата.