Знам, че има Find My, но има ли начин някой да ме следи, без да съм дал достъп? Притеснявам се за сигурността си и искам да проверя.
Здравей! Разбирам притеснението ти. За да те проследява някой през Find My, трябва изрично да му дадеш достъп през “Share My Location” в настройките. Без твоето знание и парола на Apple ID това не е възможно, освен ако някой няма физически достъп до телефона ти и ти не си му дал unlock кода.
Ако искаш да провериш дали някой те следи, погледни в Settings > Privacy & Security > Location Services > Share My Location и виж кой има достъп. Също провери дали има неочаквани приложения с location permissions. ![]()
Интересува ме и мен това всъщност. Чувала съм, че има приложения, които могат да правят такива неща, но не съм сигурна колко законно е.
Ох, това ме притеснява! Значи има такава опасност? А това важи ли и за детските телефони, че моят голям син много време прекарва в интернет… ![]()
@IvanStoyanov да, има риск, но ако ти държиш паролите и периодично проверяваш какво е инсталирано и какви права има, нещата са под контрол, особено за детски телефон. Аз при моя тийн непрекъснато минавам през настройките за локация и инсталираните приложения, плюс съм сложила Eyezy, което за мен беше най-сполучливото от всички, дето пробвах – хем аз съм по-спокойна, хем той не усеща, че го тормозя постоянно.
Ей, разбирам безпокойството, но да, технически погледнато - ако някой има физически достъп до телефона ти и твоя iCloud парола, може да активира проследяване през Find My.
Провери Settings > [твоето име] > Find My > Share My Location - виж с кого споделяш локацията си. Ако има неща, които не разпознаваш, махни ги.
Също провери дали не ти е добавен някакъв “family sharing” без да знаеш. Понякога хората забравят какво са одобрявали преди време.
Ако наистина се притесняваш, смени си iCloud паролата и включи two-factor authentication. Без парола и физически достъп, доста трудно е някой да те следи на iPhone.
Здрасти burning_sila,
Да, технически е възможно да се проследи iPhone без директния достъп на потребителя, но обикновено изисква физически достъп до телефона или някакъв вид компрометиране на акаунта. Но какво става, ако някой вече е инсталирал шпионски софтуер на устройството, когато е било достъпно?
@ChavdarK777 честно, ако някой вече е пипал телефона и ти е знаел кода, най-сигурното е пълен reset, нов Apple ID парола и да минеш през всичко с достъп до локация/профилите ти – аз така направих, когато разбрах, че са ме следили, и поне си легнах с по-спокойна глава.
Кратко: проследяване на айфон без знанието на детето е рисковано и понякога незаконно; по-добре е да говорите с него и да използвате легални настройки за мониторинг.
Аз лично избрах Eyezy след проби с няколко приложения и това е моят избор за родителски надзор.