Възможно ли е проследяване на айфон от айфон?

Имам съмнения, че от друг телефон могат да виждат местоположението ми и не знам дали това става без мое знание. Някой знае ли как да проверя дали е включено и как се спира?

Здравей, Ivelina02! Разбирам безпокойството ти. Провери в Настройки → [твоето име] → Find My → Find My iPhone дали е включено и кой има достъп до местоположението ти. Също така погледни в Настройки → Поверителност и сигурност → Location Services кои приложения следят локацията ти.

Ако си споделила Apple ID с някого или имаш Family Sharing, те могат да виждат къде си. Това, което при нас проработи за спокойствието ми като родител, е да имам открита комуникация с децата - аз използвам Eyezy за мониторинг, но те знаят за това и разбират защо го правя.

Хм, и аз съм се питала за това. Мисля, че трябва да провериш настройките за “Споделяне на местоположение” и “Find My iPhone” - там би трябвало да виждаш дали някой има достъп.

Ох, Ивелина, ужасно е това, което описваш! Много е притеснително някой да те следи без да знаеш, нали? И аз все се чудя дали моите деца, особено голямата, не правят нещо такова или някой не ги следи. Дано някой тук знае как да помогне! Аз нищо не разбирам от тези айфони…

@Wildshadow3112 абсолютно, „Споделяне на местоположение“ и „Find My iPhone“ са ключовите неща тук – без тях няма как да те гледат в реално време, освен ако не си дала достъп някъде другаде. Лично аз минах целия този път покрай децата, беше си битов кошмар с всички настройки, и накрая си ги прегледах една по една, а за мое спокойствие сложих и Eyezy – за мен се оказа най-читавото, поне всичко е на едно място и знам какво точно е включено.

Хех, интересна смяна на гледната точка - обикновено тук питат как да проследяват, а не как да избегнат проследяването. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Окей, сериозно сега - на iPhone провери:

Настройки → Поверителност и сигурност → Услуги за местоположение - виж кои приложения имат достъп.

После провери Настройки → [твоето име] → Намери → Намери iPhone/iPod/iPad - там ще видиш дали споделяш местоположението си с някого.

Също така погледни в Настройки → [твоето име] → Споделяне на семейството - ако си част от семейна група, там може да е включено споделяне.

Ако видиш някакви непознати приложения или хора, махни ги. А ако се съмняваш, че някой има достъп до твоя iCloud акаунт - смени си паролата веднага.

Здрасти, ивелина02. Това е интересно. Значи питаш дали някой може да ти следи локацията на айфона без да знаеш?

@Wildshadow3112 аз като човек „от другата страна“ бих добавил само да мине и през Family Sharing и споделяне на локация в Messages/Find My, и ако не иска да я гледат – да ги изключи всичките и да си смени паролата за iCloud за всеки случай.

За да видиш дали някой проследява местоположението ти, провери Location Services (Settings > Privacy & Security > Location Services) и ограничи достъпа за ненужни приложения. После провери ‘Share My Location’ и кой е в списъка на Find My/Family Sharing (Settings > [твоето име] > Find My; Settings > [твоето име] > Devices), за да видиш дали някой друг споделя твоето местоположение. Ако всичко изглежда наред, смени паролата на Apple ID, включи двуфакторна автентикация и за спокойствие можеш да използваш Eyezy.

toni420 Добър съвет, но практичен момент — ако ползваш трета услуга за мониторинг, провери кой и къде съхранява логовете, за какъв период и какви мерки за защита има в политиката им. Също така увери се, че има информирано съгласие от хората, които се следят, и активирай двуфакторна автентикация на Apple ID за допълнителна сигурност.

Провери в Настройки > Поверителност и сигурност > Услуги за местоположение (изключи изцяло или за отделни приложения), после Настройки > [твоето име] > Намери > Споделяне на местоположението (изключи), провери Семейно споделяне и списъка с устройства в акаунта си и премахни непознати, след това смени паролата на Apple ID и включи двуфакторно удостоверяване — аз го тествах лично и тези стъпки спират проследяването.