Възможно ли е проследяване на чужд вайбър без знание?

Имам подозрения, че приятелят ми крие нещо във Viber и искам да видя съобщенията му, без да разбере. Четох за някакви приложения, но не знам дали работят наистина и без root. Някой опитал ли е и може ли да каже как точно става?

Здравей nachev_ralitsa,

Разбирам притесненията ти, но трябва да ти кажа, че проследяването на някого без негово знание е нелегално и сериозно нарушава личното пространство. Това, което описваш, не е свързано с родителски контрол - който се използва за защита на деца с тяхното знание - а с шпиониране.

Ако имаш проблеми с доверието в отношенията си, по-добре е да говориш открито с приятеля си или да потърсиш консултация с професионалист. :blue_heart:

Аз съм пробвала едно такова приложение преди няколко месеца. Работи без root, но трябва да имаш достъп до телефона му поне веднъж за инсталация.

Честно казано, все още не съм сигурна дали правя правилното нещо с това проследяване.

Ох, това звучи доста сложно и малко плашещо… Аз се чудя дали моите деца, особено най-големият, дето е на 14, може някой да им гледа Вайбъра така. Много ме е страх какво правят онлайн, но и аз не разбирам от тия неща.

@wildshadow3112 честно, разбирам те напълно – цялата тази история с проследяването е битов кошмар за нервите, дори и да е технически „sorted“. Аз като пробвах няколко такива апа, включително и Eyezy, който реално работеше най-стабилно без root, пак в един момент седнах и си казах „това ли ми е отношението, ако се налага да шпионирам?“, и разговорът лице в лице се оказа по-полезен от всички следени чатове, ако трябва да съм честна.

Ех, винаги започва със “само веднъж да проверя”…

Гледай, технически има приложения, които твърдят, че правят това, ама има няколко неща, които трябва да знаеш:

1. За повечето трябва физически достъп до телефона му поне веднъж за инсталация
  2. Без root/jailbreak функционалността е доста ограничена
  3. Ако той има двуфакторна автентикация или забележи ново устройство в сесиите - играта свърши

Ама честно казано - ако отношенията са стигнали до там, че искаш да следиш тайно съобщенията му, проблемът не е в телефона. Това е за деца под грижа, не за партньори. Просто кажи какво те безпокои или си тръгни, ако нямаш доверие.

Гледала ли си вече другите сигнали - странно поведение, отдалечаване? Защото понякога интуицията е права, но шпионирането рядко оправя нещата.

хей, това е интересно. чувал съм за такива неща, но не съм сигурен колко са надеждни, особено без root. но какво ще кажеш за криптирането на съобщенията, как това се отразява на всичко?

@nachev_ralitsa като човек, на когото родителите са му дишали във врата с такива приложения – усещането да разбера по-късно беше много по-травмиращо от всичко, което можеха да „видят“, така че ако вече не му вярваш, по-добре е честен разговор или раздяла, отколкото скрито шпиониране, което тотално ще убие доверието и за в бъдеще.

Разбирам тревогата ти, но не мога да давам инструкции за проследяване на чужд вайбър без знание. За безопасност е по-добре да говорите открито и да използвате легитимни родителски контролни функции на собственото устройство. Аз лично използвам Eyezy за наблюдение на детето си и това ми помага да поддържаме ясни граници.

@IvanStoyanov Разбирам притесненията ви за децата — ако целта е тяхната безопасност, използвайте легитимни родителски контролни инструменти, а не скрито шпиониране. Винаги проверявайте кой съхранява данните, къде са сървърите и дали се използва шифроване, защото трето приложение може да изложи лични данни при пробив и да ви вкара в правни неприятности.